Belgische veldrijders reizen naar de VS zonder Quinten Hermans: "Vrees is realiteit geworden"

Bondscoach Sven Vanthourenhout

De Belgische delegatie voor het WK veldrijden is maandag op het vliegtuig gestapt richting Verenigde Staten, zonder de onfortuinlijke Quinten Hermans. "We verliezen met hem een belangrijke pion", zei bondscoach Sven Vanthourenhout voor de afreis naar Fayetteville.

Belgische veldrijders zijn vertrokken naar de VS voor het WK, maar positieve Quinten Hermans blijft thuis

"We verliezen met Quinten belangrijke pion"

Het laatste rondje PCR-testen voor het vertrek naar Fayetteville werd Quinten Hermans zondagavond fataal. De renner van Tormans testte positief op het coronavirus en zag zijn WK-droom in rook opgaan.

"Het was sowieso bang afwachten na die PCR-testen. Wanneer je dan plots een naam ziet verschijnen op je telefoon, dan weet je al hoe laat het is. Waar we bang voor waren, is de realiteit geworden", zegt Sven Vanthourenhout.

Ook juniore Xaydee Van Sinaey testte positief. "Dat doet evenveel pijn. Dit WK was een grote ervaring geweest voor een meisje van 16."

"En met Quinten Hermans verliezen we natuurlijke een belangrijke pion bij de profs. Dat zal zich laten voelen de komende dagen, ook zondag in de wedstrijd. Als je kijkt naar het aantal besmettingen en de grootte van onze delegatie was het realistisch dat er positieve gevallen zouden zijn, maar elke naam is er eentje te veel."

Toon Vandebosch: "Voorbije nacht was een rollercoaster"

De pech van Quinten Hermans is het geluk van Toon Vandebosch geworden. Hij werd gisteravond te elfder ure opgetrommeld om Hermans te vervangen in de WK-selectie.

"De laatste weken waren niet de makkelijkste, maar nu ben ik van een dal weer helemaal terug in de hoogte gegaan. De voorbije nacht was een echte rollercoaster. Ik denk dat ik maar 3 à 4 uurtjes geslapen heb. Vanochtend heb ik op de luchthaven nog een PCR-test laten doen. Die was gelukkig negatief", zegt Vandebosch.

"Het is natuurlijk wel erg voor Quinten Hermans. Hij was zeker een kanshebber en had veel ambitie. Het is echt spijtig voor hem, maar ik denk dat ik deze selectie ook wel verdiend heb. Ik zal er alles aan doen om zondag een goed resultaat te rijden."

Toon Aerts: "Heel jammer dat Quinten er niet bij is"

Toon Aerts gaat zijn maatje Quinten Hermans missen in de VS. "Ik vind het heel spijtig dat hij er niet bij is. Op EK's en WK's slapen we meestal samen op de kamer. Ik heb een heel goeie band met hem", vertelt Aerts. "Ik denk dat het geen makkelijke dagen zullen zijn voor hem."

"Zelf was ik er vrij gerust in, maar dan merk je toch dat je niet zo gerust kunt zijn. Als je in topvorm bent, ben je ook meer vatbaar voor zulke dingen."

"Ik denk dat je je niet kunt voorstellen wat het doet met een topsporter wanneer zoiets gebeurt. Dit is het hoofddoel van het seizoen. Echt een domper. Het is niet makkelijk om mee om te gaan."

Aerts kijkt ook op tegen de lange trip: 10 uur vliegen naar Chicago, een tussenstop van 7 uur en dan nog 1,5 uur richting Fayetteville. "Dat is toch met een bang hartje. Het wordt een lange dag. Maar het is wat het is, we hebben nog een paar dagen om te herstellen."

"Ik hoop dat ik zoveel mogelijk kan slapen op het vliegtuig. Als dat goed lukt, ben je al half van de jetlag af. Of ik ga dromen van de wereldtitel? Ik heb er al van wakker gelegen, maar dromen is eigenlijk beter", lacht hij.