Ga naar de inhoud

Wuyts en Herygers bespreken WK-tactiek: "Laat Toon Aerts de wedstrijd hard maken"

 ma 24 januari 2022 09:26
Krijgen we een Belgisch blok te zien op het WK?

Met het WK veldrijden nadert het cross-seizoen zijn absolute hoogtepunt. Michel Wuyts en Paul Herygers blikken vooruit op de titelstrijd in de Verenigde Staten. "Het ziet ernaar uit dat het een geweldig WK zal worden."

Wie is de kopman van de Belgen?

Een week voor het WK veldrijden kan het speculeren beginnen. Wie is de grote favoriet? Zal er een Belgisch blok zijn? Welke Belg maakt het meest kans op de wereldtitel?

 

"Als ik er 1 Belg moet uitpikken met een aantal eigenschappen meer om een titel binnen te halen, dan is het wel Eli Iserbyt", opent Michel Wuyts.


Herygers is het eens: "Iserbyt is de kopman bij uitstek. Over het hele seizoen gezien was hij heel dominant. Ik heb de indruk dat hij weer de benen heeft die hij in het begin van het seizoen had."

 

Wuyts: "Ik ben er wel van overtuigd dat Iserbyt het vormpeil van Flamanville, dat nog hoger lag dan gisteren, zal nodig hebben in de VS. Want op een WK moet je doorgaans nog sneller gaan crossen dan anders."

Wat met grote uitdager Pidcock?

Tijdens de jaarwissel maakte Tom Pidcock indruk. Daarna trok de Brit op stage met Ineos-Grenadiers en lijkt hij nog wat op zoek naar die supervorm van tevoren.

"Iserbyt reed al 33 crossen dit seizoen, Pidcock 12. Dat speelt doorgaans een rol op het WK", weet Wuyts uit ervaring.

"Zal het dan weer van de vorm van de dag afhangen, als je zo'n arsenaal aan crossen hebt neergezet zoals Iserbyt?"

Herygers pikt in: "Als Iserbyt op voorhand had geweten dat Van der Poel er niet zou bij zijn, dan had hij tijdens het seizoen misschien wat kruimels overgelaten voor de anderen. Iserbyt zou dan nog frisser naar het WK zijn gegaan."

"Pidcock heeft gisteren in Hoogerheide in elk geval laten zien dat een solo opzetten niet zijn favoriete tactiek is. Hij had plots 19 seconden voorsprong, maar kon dat toch niet bolwerken", vervolgt Herygers. "Het ziet ernaar uit dat het een geweldig WK zal worden."

Welke tactiek moeten de Belgen hanteren?

Op het WK heeft België op papier het sterkste legioen bij de mannen. Hoe kunnen onze landgenoten dat uitbuiten tijdens de cross?

"Moet bondscoach Vanthourenhout andere Belgen de wedstrijd laten maken en Iserbyt achter de hand houden?", vraagt Michel Wuyts zich af.

 

"We hebben de ideale man om de wedstrijd hard te maken: Toon Aerts", zegt Herygers. "Maar zal Aerts dat doen voor iemand van een andere ploeg?"

 

Aerts rijdt tijdens het seizoen voor de Baloise Trek Lions, Iserbyt voor Pauwels Sauzen-Bingoal. "Op een WK duw je alle Belgen wel in 1 ploeg, maar in hun hart zitten ze niet in 1 ploeg", weet Herygers uit ervaring.

 

"Al denk ik wel dat Aerts de wedstrijd hard zal maken zonder dat daarover gepraat moet worden. Dat is de aard van het beestje. Aerts rijdt altijd."

Hoe anders wordt WK zonder Van Aert en Van der Poel?

Door de afwezigheid van Wout van Aert en Mathieu van der Poel krijgen we straks voor het eerst in 8 jaar een andere wereldkampioen dan iemand van "de grote twee".

 

"In het tijdperk voor Van Aert en Van der Poel trok je naar het WK met meerdere kanshebbers", weet Michel Wuyts. "Dat zal nu dus ook zo zijn."

 

"De factor geluk zal volgende week zondag een rol spelen. Met de druk omgaan wordt een andere belangrijke eigenschap."

Bekijk en beluister de volledige WK-vooruitblik van Michel Wuyts en Paul Herygers

Lees ook: