De Ketele: "De piste is de universiteit van de koers, jonge renners kunnen er veel beter worden"

  Kenny De Ketele in "zijn" Gent.

  Kenny De Ketele is drie weken na zijn afscheid als baanwielrenner nog altijd een vurige verdediger van zijn grote liefde. Als centrale gast in onze podcast De Tribune adviseerde hij jonge renners om basisvaardigheden te kweken op de piste. "Het is een goeie opstap naar een mooie wegcarrière."

  Kenny De Ketele hing vorige maand na de Zesdaagse van Gent zijn fiets spreekwoordelijk aan de haak. Met tal van titels waaronder een wereldtitel op de ploegkoers in 2012 en twee vierde plaatsen op de Olympische Spelen kan hij tevreden terugblikken.

   

  Dezelfde status als de toppers op de weg heeft het hem nooit opgeleverd. Eline Berings - ook te gast in De Tribune - vond het tijd dat even recht te zetten. "De Ketele heeft naar mijn mening een van de meest onderschatte carrières in België."

   

  "Als zijn twee vierde plaatsen op de Olympische Spelen (in 2008 in Peking en 2021 in Tokio) een medaille zouden zijn, dan bekijken we het allemaal anders. Wel of geen medaille maakt een enorm verschil in de perceptie."

   

  "Het is enorm specialisatiewerk", zei De Ketele er zelf over." Door de jaren heen is er enorm veel veranderd. Waar vroeger de souplesse vooral belangrijk was, komt het nu allemaal neer op kracht. Al zoeken we als Belgen nog een beetje de balans op."

  Als zijn twee vierde plaatsen op de Olympische Spelen een medaille zouden zijn, dan bekijken we het allemaal anders.

  Eline Berings

  Universiteit van het wielrennen

  Als het van Kenny De Ketele afhangt, kan het baanwielrennen niet snel genoeg verlost zijn van de stiefmoederlijke behandeling die het soms krijgt in wielergek Vlaanderen. 

   

  Behendigheid, intensiteit, explosiviteit,... het zijn basisvoorwaarden om te slagen op de piste. De veelzijdigheid die Wout van Aert, Mathieu van der Poel of Tom Pidcock nu tonen kan een hulp zijn om de piste te promoten. "Wat mij betreft is baanwielrennen de universiteit van het wielrennen", zei De Ketele. 

   

  "Jonge renners kunnen er echt heel veel beter van worden. Ze zouden het als een uitdaging moeten zien om eens op de piste te rijden. De piste is ook veel veiliger dan de weg."


  "In veel klassieke wegritten hebben we de laatste tijd gezien dat een achtergrond op de piste, in de cross of het mountainbike een goed pad is voor een mooie carrière op de weg." 

   

  "Waarom dan als 22-jarige niet proberen om je in het mountainbike of op de piste te richten op een olympische deelname? Van daar kan je prima doorgroeien naar de weg."  

   

  Zelf is dat er bij De Ketele niet van gekomen. Daarvoor was de liefde voor de piste te groot. "Wie zich helemaal concentreert op de piste, heeft niet altijd de mogelijkheid om 100 procent te doen wat nodig is voor het wegwielrennen." 

   

  "Renners als Filippo Ganna, Michael Morkov of Elia Viviani zijn de uitzonderingen. Van dat kaliber was ik niet."

  Waarom als 22-jarige niet proberen om je in het mountainbike of op de piste te richten op een olympische deelname? Van daar kan je prima doorgroeien naar de weg.

  Kenny De Ketele

  Beluister De Tribune