13-jarig voetbaltalent wordt jongste profsporter ooit in Verenigde Staten

  Hij zit nog maar net op de middelbare school, maar Axel Kei maakte vannacht wel al zijn debuut voor de Real Monarchs. Met zijn 13 jaar en 282 dagen werd hij zo de jongste sporter ooit in een Amerikaanse profwedstrijd. 

  Wat deed u toen u 13 jaar oud was?

   

  Wel, Axel Kei maakte vannacht zijn profdebuut in de tweede klasse van het Amerikaanse voetbal.

   

  De aanvaller mocht op het uur invallen bij de Real Monarchs, het tweede elftal van eersteklasser Real Salt Lake.

   

  Met zijn 13 jaar en 282 dagen schreef Kei zo geschiedenis. Hij werd niet alleen de jongste profvoetballer ooit in de Verenigde Staten, maar de jongste sporter tout court.

   

  De jongste profvoetballer wereldwijd is hij evenwel niet. In 2009 viel Mauricio Baldivieso op 12-jarige leeftijd in bij de Boliviaanse eersteklasser Club Aurora. Het was overigens zijn vader die toen de ploeg coachte.

  Het verhaal van Kei doet terugdenken aan de beruchte carrière van Freddy Adu. De aanvaller, die bekend stond als "de nieuwe Pelé", debuteerde op 14-jarige leeftijd in de MLS en tekende meteen een lucratief contract bij Nike.


  De torenhoge verwachtingen werden evenwel niet ingelost. Eerst trok de Amerikaan wel nog naar de Portuese topclub Benfica, maar vervolgens liep zijn weg vooral via obscure Europese clubs. Momenteel zit de 32-jarige Adu zonder werkgever.

  Hopen dat het Kei beter vergaat.