Japan walgt om burgemeester die in medaille bijt, sporter krijgt nieuw exemplaar

  Takashi Kawamura viel even uit zijn rol.

  Takashi Kawamura heeft de voorbije dagen voor een relletje gezorgd in Japan. De burgemeester van Nagoya viel bij een medailleceremonie voor de Japanse softbalspeelster Miu Goto even uit zijn rol: hij zette zijn mondmasker af en beet in een gouden plak. De verontwaardiging in Japan is groot.

  Sinds de Olympische Spelen weten we dat ze in Japan een bijna panische angst hebben voor een verdere verspreiding van het coronavirus. De ondoordachte actie van burgemeester Kawamura heeft dan ook een storm van protest ontketend.

   

  De gouden medaille werd in de pers omgedoopt tot de microbe-medaille, omdat die twee woorden in het Japans hetzelfde klinken. Kawamura moest de voorbije dagen door het stof gaan, ook omdat hij tijdens de feestelijkheden ongepaste dingen zei tegen Goto, zoals "Is het verboden misschien om een relatie te hebben? Je zou een leuke kerel moeten trouwen."

   

  De burgemeester heeft zich alvast teruggetrokken voor tal van openbare aangelegenheden. Zo zal hij er niet meer bij zijn als de fakkel voor de Paralympische Spelen over een paar dagen door Tokio trekt.

   

  Het Internationaal Olympisch Comité heeft intussen, deels onder druk van hoofdsponsor Toyota, beslist om een nieuw - virusvrij - exemplaar naar Goto op te sturen.