Ga naar de inhoud

5 van 9 paarden op olympisch podium waren Belgisch: het geheim van onze fokkers

Jessica Springsteen veroverde tweemaal zilver met haar Belgisch paard "Don Juan van de Donkhoeve".

De Belgische fokkers zijn de beste van de wereld. De Olympische Spelen leveren het bewijs: 25 van de 90 paarden in Tokio komen van Belgische bodem. Sterker nog: 5 van de 9 paarden op het podium zijn geboren in ons land. Wat is het geheim van onze fokkers? Jos Verlooy deelt de geheimen in "Van hier tot in Tokio".

"Wij fokken de beste springpaarden in de wereld", zegt Jos Verlooy overtuigd. "Dat komt omdat de Belgische fokkers de beste merries en hengsten in het buitenland kopen, die al wat ouder en niet meer actief zijn in de sport."

 

Dat levert de beste paarden ter wereld op, die op hun beurt interesse uit het buitenland opwekken. Rijke eigenaars plukken voor gigantische bedragen de Belgische toppaarden weg.

 

"Daarom bleven de Belgische resultaten op grote toernooien ook lang uit. Nu hebben we eindelijk de juiste eigenaars die de Belgische paarden ook in ons land willen houden. Dankzij hen hebben we vandaag ook een medaille behaald."

De goede prestaties op het EK voor de jeugd geven vertrouwen naar de toekomst toe.

Jos Verlooy

De bronzen medaille voor België is een enorme opsteker voor de paardensport. De toekomst voor het jumpingteam ziet er rooskleurig uit. En dat niet alleen door het resultaat op de Spelen.


"Er komt heel veel goede jeugd aan. Vorige maand was het EK voor de jeugd en wonnen we goud in alle categorieën: de scholieren (12-14 jaar, red), junioren (15-18 jaar, red) en U21", weet Karl Vannieuwkerke. 


"Dat is heel uitzonderlijk", glimlacht Verlooy. "Volgens mij is dat nog nooit gebeurd. Dat geeft vertrouwen naar de toekomst toe."