Belgisch zwemmen krijgt nationale structuur met Ronald Claes als bondscoach

  Vanaf 1 september komt er in het Belgische zwemmen een bondscoach die zowel de Vlaamse als de Waalse zwemmers zal begeleiden. Ronald Claes krijgt die functie toegewezen. Hij is ook de hoofcoach van de Franstalige Zwemfederatie.

  Tot op heden was het Belgische zwemlandschap versnipperd. De Vlaamse en de Waalse zwemmers hadden elk hun eigen hoofdcoach.

  Vanaf 1 september komt daar verandering. Er komt een nieuwe nationale structuur met een bondscoach, namelijk Ronald Claes.

  Claes is sinds 2015 hoofdcoach bij de Franstalige Zwemfederatie en begeleidt onder meer Valentine Dumont. Hij zal vanaf 1 september als bondscoach de zwemelite in beide landsdelen superviseren en begeleiden tijdens trainingen, stages en wedstrijden.

  Bij de Vlaamse Zwemfederatie wordt Dirk Boets de nieuwe hoofdcoach. Hij volgt Ronald Gaastra op, die eerder vandaag bekendmaakte dat hij niet meer aan het zwembad wil staan.

  Ronald Claes is aangewezen als bondscoach.

  Vlaamse Zwemfederatie: "We zullen er staan in LA 2028"

  De Vlaamse Zwemfederatie reageerde ondertussen op het vertrek van Ronald Gaastra als hoofdcoach.

  "We willen Ronald Gaastra oprecht bedanken voor de geleverde inspanningen en de inzet die hij in zijn al lange carrière heeft getoond, alsook voor de grote successen die hij wist te behalen", schrijft de Vlaamse Zwemfederatie, die ook nog wat toelichting gaf over haar nieuwe manier van werken.

  "Voor topsport wordt ingezet op een betere ondersteuning van clubs en regio's en wordt de talentdetectie herbekeken."

  "Naast een performantere jeugdwerking moeten alle geledingen ook veel nauwer gaan samenwerken en resultaatgerichter werken."

  "Deze aanpak zal gecoördineerd worden door technisch directeur Lode Grossen, in nauwe samenwerking met de nieuwe Zwemfed-hoofdcoach Dirk Boets en alle medewerkers. Hij zal hiervoor samenwerken met (bondscoach) Ronald Claes."   

  "De Zwemfed richt zich resoluut op de toekomst richting Parijs 2024 en vooral Los Angeles 2028 en later. Dat vereist een geïntegreerde aanpak waarbij we heropbouwen vanuit de zwemschoolwerking en ondertussen alle geledingen van de zwemsporten beter op elkaar afstemmen."

  "Niet enkel topsport heeft daarbij onze aandacht, ook waterveiligheid voor iedereen, recreatie en zwemplezier. Zullen we er staan in Parijs? Nog niet helemaal. Zijn we klaar in Los Angeles? Reken maar van wel."