Berings over menstruatieproblemen: "Ken sprintsters die bewust de pil niet nemen"

  Elodie Ouedraogo kaartte deze week aan de tafel van Karl het probleem aan dat veel vrouwelijke atletes kampen met menstruatieproblemen. Die woorden ontgingen ook Eline Berings niet. De atlete bevestigt dat er nog steeds een taboe hangt rond het onderwerp.

  Hordeloopster Eline Berings kwam in Sporza Tokio op Radio 1 nog eens terug op de woorden van Ouedraogo.

  "Als topsporter ben je bezig om je lichaam op alle niveaus zo goed mogelijk in orde te krijgen", zegt Berings. "Als vrouw komt daarbij dat de hormonale cyclus invloed heeft op je prestaties. Natuurlijk is dat voor elke persoon anders."

   

  "Het heeft effectief wel een effect op je prestatie. Ik ga niet zeggen dat je dan meteen kansloos bent op wedstrijden. Maar zeker als je er veel last van hebt, kan het dat je onderpresteert omwille van die reden."

   

  Er hangt nog steeds een soort van taboe rond het onderwerp. "Het is natuurlijk geen topic waar je het dagelijks over wil hebben. Ook niet tussen vrouwen onderling. Het blijft een beetje ongemakkelijk. Het is belangrijk om in je entourage iemand te hebben, zoals bijvoorbeeld je arts, waarmee je zulke zaken kan bespreken zodat je kan kijken wat je ermee kan doen."

  "Er zijn atletes die hun maandstonden niet krijgen omdat ze zo mager staan"

  Zo zijn er manieren om de impact van de menstruatie minimaal te houden. Berings bevestigt dat.

  "Je kan aanpassingen doen met de pil om toch maar die inspanningen te kunnen doen. Maar je moet het wel bespreekbaar kunnen maken. Je moet het als atlete durven te delen met je coach of met je medisch team."


  "Anticonceptiemiddelen hebben ook invloed op je vetpercentage. Ik ken heel wat sprintvrouwen die bewust de pil niet nemen, omdat het invloed heeft op je vetpercentage. Maar zo is er ook een andere kant. Dat vetpercentage kan ook lijden tot het verlies van de maandstonden. Er zijn atletes die hun maandstonden niet krijgen omdat ze zo mager staan."


  "Onder meer Louise Carton vertelde al in een getuigenis dat ze maanden haar maandstonden niet meer had. Als vrouw is het belangrijk om je lichaam min of meer in een natuurlijke staat te houden. Voor het leven na de sport is het wel belangrijk om alles op een gezonde manier zo goed mogelijk te regelen."

  Sportgynaecoloog Luc Baeyens: "Er zijn atletes die zich net beter voelen tijdens hun maandstonden"

  Sportgynaecoloog  Luc Baeyens benadrukt wel dat het bij elke atlete anders is: "Sommige atleten krijgen te maken met pijn of met zwelling. Je hebt atletes die een of twee kg bijkomen in de periode voor hun maandstonden. Andere atletes gaan in die periode net een hogere pijngrens kennen en dus verder kunnen gaan."

   

  "Er zijn atletes die zich net beter voelen tijdens hun maandstonden. Dat zijn dikwijls de atletes die meer agressiviteit nodig hebben om te sporten. Bij sommige atletes kan het helpen. Er is geen lijn in te trekken."

   

  "Cynthia Bolingo bijvoorbeeld. Die vertelt openlijk dat ze 50% verlies had in de periode rond haar maandstonden. Voor zulke atletes is het wel belangrijk om over zulke dingen goed na te denken in functie van een belangrijke competitie."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.