Dirk Gerlo: "Jelle Geens liep besmetting in Europa op, hij haalt wellicht relay"

  Jelle Geens is de nummer 9 van de wereld en droomde van een medaille.

  Ook Team Belgium heeft zijn eerste coronageval. Triatleet Jelle Geens (28) testte positief in de voorbereiding en mocht nog niet naar Japan afreizen. Dirk Gerlo geeft tekst en uitleg van uit Tokio. Geens mist zijn individuele competitie, maar haalt wellicht de mixed relay op 31 juli.

  Dirk Gerlo had net contact gehad met Nick Baelus, de coach van het Belgische triatlonteam, de Belgian Hammers, voor de laatste info. "Want tot nu toe is alles een beetje geheimgehouden", vertelt Gerlo. "Op vraag van het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, red) heb ik begrepen."

   

  Wat is er nu juist gebeurd met Jelle Geens? "De besmetting is niet in Japan gebeurd. De triatleten zijn op hoogte gaan trainen in Font-Romeu in de Franse Pyreneeën. Daarna is Jelle Geens nog even naar Girona in Catalonië afgereisd. Dat is rode zone en blijkbaar moet de besmetting daar gebeurd zijn."

   

  "Ondertussen heeft Jelle Geens al 1 keer negatief getest. Volgens het olympisch coronaprotocol moet je binnen de 14 dagen voor de afreis symptoomvrij zijn. Hij moet binnen 96 uur voor het vertrek nog 2 negatieve testen afleggen, zoals wij dat als journalisten ook moesten doen. Jelle Geens heeft totaal geen problemen nu en het ziet ernaar uit dat hij maandag toch wel kan vertrekken."

   

  "Die maandag is wel al de individuele race, daar kan hij jammer genoeg niet aan deelnemen. Zoals het er nu naar uitziet kan hij volgende week zaterdag met de Belgian Hammers wel deelnemen aan de mixed relay."

  "Blijkbaar is de besmetting in Girona gebeurd, in Catalonië, dat is rode zone.

  Dirk Gerlo

  "De tegenstand hield rekening met Geens, die enkele weken geleden nog 2e was in Yokohama"

  Dit is een serieuze streep door de rekening van Jelle Geens, maar ook van Team Belgium. "Want Jelle Geens was en is altijd een medaillekandidaat. Hij is 28 jaar en staat momenteel 9e op de wereldranking."

   

  "De voorbije jaren heeft hij echt wel bewezen dat hij op parcours zoals in Tokio goed uit de voeten zou kunnen. Het is een parcours dat hem ligt: technisch en vrij vlak. Hij is een heel goede fietser, maar bovenal een toploper en zeer sterke finisher."

   

  "Dat bewees hij een paar weken geleden nog in Yokohama, ook in Japan. Daar werd hij tweede in een wedstrijd op het allerhoogste niveau. Hij won al eens een wereldbekerwedstrijd in Montréal in 2019 en pakte al tal van ereplaatsen, vooral omdat hij zo sterk kan lopen."

   

  "De tegenstand hield zeker rekening met hem. Ik heb van de coach gehoord dat hij het uiteraard even moeilijk heeft gehad om zich erbij neer te leggen dat hij niet individueel mag meedoen. Maar hij heeft zich al herpakt, hoor ik, en hij gaat zich nu focussen op de relay. Waar België met Marten Van Riel, Claire Michel en Valerie Barthelemy toch bij de outsiders hoort voor een medaille."

   

  "Jelle Geens kan misschien op die manier toch een beetje zijn olympische droom waarmaken."  

  De Belgian Hammers.

  "Ik dacht eerst "oei", maar we hoeven niet te vrezen voor meer besmettingen"

  Voor Jelle Geens is dit heel erg, maar voor Team Belgium blijft het hopelijk daarbij. "Ik denk dat we niet moeten vrezen voor meer besmettingen. Dit is niet eens in Japan gebeurd."

   

  "Toen ik het nieuws vernam, maar nog niet bevestigd kreeg, wist ik nog niet dat het in Europa gebeurd was. Ik weet dat de triatleten zich tot eergisteren hebben voorbereid in het basiskamp in Mito, samen met de wielrenners, de Borlées, een Nafi Thiam..."

   

  "Ik dacht "Oei, stel je maar eens voor dat die allemaal in een soort quarantaine moeten. Dan zouden de problemen veel veel groter zijn geweest. Nu is daar geen sprake van. Marten Van Riel kan gewoon deelnemen aan zijn wedstrijd, net als de vrouwen. De kansen op de relay zijn ook nog altijd goed. Op die manier is de schade wel ingeperkt."

  programma Jelle Geens
  zondag 25 juli individuele triatlon 23.30 u forfait
  programma Belgian Hammers
  zaterdag 31 juli Mixed Relay 5e verslag