Rolstoeltennisser Joachim Gérard pakt eindzege op Wimbledon

  Joachim Gérard pakt de zege op Wimbledon.

  Joachim Gérard heeft voor het eerst het grandslamtoernooi van Wimbledon op zijn naam geschreven. Het is de 2e grandslamzege voor onze landgenoot in het enkelspel. 

  Gérard versloeg in de finale op het Londense gras de Brit Gordon Reid (ITF-6). Na een uur en 44 minuten stond de 6-2, 7-6 (7/2) eindstand op het bord van court 3 in de All England Club.    

   

  Voor de 32-jarige Gérard is het zijn 2e grandslamtitel in het enkel. Eerder dit seizoen schreef de Brusselaar al de Australian Open op zijn naam. Op Wimbledon bereikte hij dit jaar voor het eerst in vier deelnames de finale.    

   

  Gisteren speelde Gérard ook al de finale van het dubbelspel. Daarin verloor hij aan de zijde van de Nederlander Tom Egberink met 7-5 en 6-2 van Gordon Reid en Alfie Hewett. Hij greep zo naast een tweede dubbeltitel op rij in Londen. 

   

  In 2019 won hij het toernooi met de Zweed Stefan Olsson. In 2020 werd er niet getennist door de coronapandemie. Ook de Australian Open (in 2017 en 2019) en Roland Garros (in 2014) staan op zijn erelijst.

   

  Het is al de 2e Belgische eindzege op Wimbledon. Gisteren won Elise Mertens nog het dubbelspel aan de zijde van haar partner Hsieh Su-Wei.

  "Hoop nog vaak zo'n prestaties neer te zetten"

  Joachim Gérard won eerder dit jaar de Australian Open, maar Wimbledon plaatst hij net nog een trapje hoger. "Ik hou zoveel van dit toernooi", zegt onze landgenoot. 

   

  "Ik hecht evenveel waarde aan al mijn zeges. Dit is uiteraard een grandslam, maar zelfs mijn bronzen medaille in Rio staat op hetzelfde niveau. Ik hoop nog vaak zulke prestaties neer te zetten."

   

  Het enige minpuntje is het tekort aan Belgische fans op Wimbledon. "Zonder covid zouden ze hier wel geweest zijn", weet Gérard. "Deze zege zal veel weerklank krijgen in België. Ik weet dat ik daar veel steun geniet."

  De eerste droom is deelnemen, de tweede is een medaille pakken en de derde is goud.

  Joachim Gérard

  Joachim Gérard blikt ook meteen vooruit naar zijn volgende doel: de Paralympische spelen in Tokio. Vijf jaar geleden haalde de Belg brons in Rio, nu wil hij beter doen.

   

  "Ik ga voor goud, dat is duidelijk", zegt Gerard. "De Spelen zijn een droom voor elke atleet. De eerste droom is deelnemen, de tweede is een medaille pakken en de derde is goud." 

   

  "Ik was heel blij met brons in Rio, ondanks de teleurstelling na mijn verlies in de halve finale. In Tokio wil ik beter doen, maar veel atleten willen dat kostbare eremetaal."