Cavendish: "Deze eerste rustdag voelt meer als een tweede, iedereen is kapot"

  Mark Cavendish stond de pers te woord.

  De renners in de Tour de France genieten vandaag van een eerste rustdag. Na negen koersdagen is die meer dan welkom. Kasper Asgreen, Julian Alaphilippe en Mark Cavendish maakten van dat rustmoment gebruik om na te kaarten over het zware begin van de Tour.

  "Ik kan me niet herinneren dat een eerste rustdag voelt zoals een tweede, iedereen is kapot", valt Mark Cavendish met de deur in huis. "Toch was het een ongelooflijke week, zeker voor ons."

   

  Ook wereldkampioen Julian Alaphilippe sluit zich aan bij de Brit. "Het was een week vol emoties en loodzware ritten, maar we zijn trots op ons begin van de Tour. We zijn opgetogen dat het een rustdag is en stomen ons klaar voor wat nog komt."

  Minder sprinters, meer kansen voor Cavendish?

  Na de rustdag liggen er weer wat kansen voor Mark Cavendish. Er is heel wat concurrentie weggevallen, maar dat zal het koersverloop niet veranderen volgens hem. "Er waren sowieso slechts twee teams die achter een vlucht aanreden. We gaan de volgende dagen dus weer onze ervaring moeten aanspreken."

   

  Voor die karwei kan de Britse spurtbom rekenen op een sterk team."De persoon die als eerste over de lijn komt, krijgt meestal alle glorie, maar het belangrijkste blijft de lead-out. En Michael Morkov is zonder enige twijfel de beste lead-outman in de wereld."

   

  "Hij heeft ervaring op de piste en leerde zo een koerssituatie inschatten. Daarenboven is hij ook heel rustig, zoals Renshaw was. Dat is het tegenovergestelde van mij. Als ik zenuwachtig word, weet ik dat ik hem gewoon moet volgen."

  Ik heb gewoon geluk met al deze mannen rondom mij

  Mark Cavendish

  Niet enkel voor zijn laatste man stak Cavendish de loftrompet. "Ballerini kan een kilometer voor het einde al op kop komen. Dat is ongehoord. En voor hem hebben we ook nog eens de regenboogtrui, de Franse engel, Alaphilippe, die ons de weg wijst."


  "Eigenlijk zou dat al genoeg moeten zijn, maar ik kan ook nog eens rekenen op de tempobeulen Asgreen en Cattaneo, de schrik van elke ontsnapping, én Devenyns en Declercq die het raceverloop onder controle houden. Ik heb gewoon geluk met al deze mannen rondom mij."

  Mark Cavendish vocht gisteren voor elke morzel bergop.

  Vandaag zag hij er op de rustdag weer fris en monter uit.

  "Schrijf Chris Froome niet af"

  Cavendish brak ook nog een lans voor zijn "makker" Chris Froome, die het moeilijk heeft bij zijn terugkeer naar de Tour de France. "Ik spreek uit persoonlijke ervaring. Schrijf niemand af."

   

  "Froome was voor vele jaren een echte kampioen. Weinig mensen zullen ooit zijn niveau halen. Net zoals weinig mensen kunnen verstaan hoe zijn mindset op dit moment is."

   

  "Als je nooit zo succesvol bent geweest als hem, kan je nooit verstaan waarom hij doet wat hij doet. Ik applaudisseer naar iedereen die vecht voor zijn droom."

  De eerste Mont Ventoux voor Asgreen: "Nog nooit de top bereikt"

  "Ik heb al twee keer de Mont Ventoux beklommen, maar ik ben nog nooit tot aan de top geraakt. Chalet Reynard was telkens mijn finish. De jongens hebben me alvast gewaarschuwd voor wat er na dat punt ligt. De laatste kilometers zijn blijkbaar zwaar."

   

  "Maar dat is het gemakkelijkste deel", grapte Cavendish nog.