BNXT League start volgend seizoen met 10 Belgische en 12 Nederlandse clubs

  De BNXT League, de nieuwe Belgisch-Nederlandse basketbalcompetitie, zal in september starten met 22 clubs. Alle kandidaat-clubs hebben hun licentie ontvangen, meldt de Pro Basketball League donderdag.

  "De 22 clubs die momenteel actief zijn in de EuroMillions Basketball League en de Dutch Basketball League hebben allen tijdig de licentieaanvraag ingediend. Alle 22 clubs krijgen een licentie voor deelname aan het eerste seizoen van de BNXT League", aldus de Pro Basketball League in een statement.

   

  "Alle dossiers werden grondig bestudeerd en behandeld. Een groot compliment voor alle clubs die ondanks twee heel moeilijke jaren de commissie hebben overtuigd van hun business case. We richten de blik nu resoluut vooruit."

   

  De competitie wordt gestart met 2 nationale poules, een met Belgische ploegen en een met Nederlandse ploegen. De beste 5 ploegen van elke nationale poule komen terecht in de Golden Group. Daarin speelt elke Belgische ploeg een heen- en terugwedstrijd tegen de Nederlandse ploegen, goed voor 10 wedstrijden in totaal.

   

  De teams die in de eerste fase niet in de top 5 eindigen, komen terecht in de Silver Group en spelen ook 10 wedstrijden.

   

  De play-offs werken ook nationaal. De beste twee Belgische ploegen uit de Golden Group kwalificeren zich rechtstreeks voor de halve finales van de Belgische play-offs. De andere 3 Belgische ploegen uit de Golden Group spelen tegen de beste Belgische ploeg uit de Silver Group voor plaatsen in de Belgische halve finales. In deze play-offs wordt een nationale kampioen gekroond.

   

  De Silver Group-ploegen die zich niet kwalificeren voor de nationale play-offs, starten met de BNXT League play-offs. In elke ronde worden verliezers van de nationale play-offs toegevoegd. De winnaars van deze matchen spelen een thuis- en uitwedstrijd tegen de nationale kampioenen. De twee resterende ploegen strijden om de BNXT League-titel in een thuis- en uitwedstrijd.