Zonneveld: "Om Pogacar en Roglic te kloppen moet Bernal uit ander vaatje tappen"

  Bernal wordt moed ingepraat door land-en ploeggenoot Martinez.

  Egan Bernal heeft in de Giro bewezen dat hij nog altijd een grote ronde kan winnen. De volgende vraag is of hij ook een concurrent kan worden voor Tadej Pogacar en Primoz Roglic? Thijs Zonneveld denkt van niet, dat zegt hij in onze podcast De Tribune.

  Download de podcast van De Tribune

  "Bernal heeft gekozen om Roglic en Pogacar te ontlopen"

  Egan Bernal was de meer dan verdiende winnaar van de Giro 2021, maar zijn eerste achtervolgers waren Caruso, Yates en Vlasov, niet Pogacar, Roglic of Porte. En dat is geen toeval volgens wielercolumnist Thijs Zonneveld. 

   

  "Bernal heeft duidelijk gekozen om Primoz Roglic en Tadej Pogacar te ontlopen en de Giro te winnen in plaats van tweede viool te spelen in de Ronde van Frankrijk. Dat is de juiste keuze gebleken. Volgens mij is het meer waard om de Giro te winnen dan om derde of vierde te worden in de Tour."

   

  "Hij hinkt al enige tijd achter op het niveau van Pogacar en Roglic en merkt dat hij door hen telkens wordt afgeslacht."

   

  Zonneveld acht de kans klein dat Bernal binnenkort de kloof met de twee Slovenen opnieuw dicht. "Alle renners met wie je praat in het peloton zeggen hetzelfde: de afgelopen twee jaar is het niveau met een ruk de hoogte ingegaan", weet de Nederlander.

   

  "Dat komt voor een groot stuk door een nieuwe, jonge generatie die de top bestormt. Bernal is een exponent van een generatie net daarvoor."

   

  "Hij kon de Tour winnen op een onconventionele manier. Hij viel aan en kreeg de tijd die hij pakte op de Iséran in zijn schoot geworpen. Die Tour had net zo goed gewonnen kunnen worden door Geraint Thomas. Maar hij reed nog niet tegen Roglic of Pogacar op het toppunt van hun kunnen."

  Egan Bernal na zijn overwinning in de Ronde van Italië.

  Hoe kan Bernal Roglic of Pogacar kloppen?

  De vraagtekens rond de rug van Bernal zorgen voor twijfels, maar vooral zijn tijdrit is een probleem. "Roglic of Pogacar hebben niet de zwaktes die Bernal af en toe wel heeft. Zeker in een tijdrit", zegt Zonneveld.

   

  "Waar moet Bernal die twee kloppen? Misschien zal Bernal in een ronde van drie weken wel eens beter klimmen, zeker boven de 2.000 meter, maar in een chronorit krijgt hij zoveel tijd om zijn oren, dat ik Bernal de twee anderen niet zie verslaan." 

   

  "Dan zal hij echt iets nieuws moeten vinden of uit een ander vaatje moeten tappen. De bezetting in de Giro was niet top. Dat zie je aan de renners die net buiten het podium vallen zoals Aleksandr Vlasov, die we enkel hebben zien aanklampen."

   

  "En aan renners buiten de top tien. Koen Bouwman wordt 12e op meer dan een halfuur van de winnaar. Dat zegt iets over het niveau, denk ik."

  Misschien zal Bernal in een ronde van drie weken wel eens beter klimmen, zeker boven de 2.000 meter, maar in een tijdrit krijgt hij tijd om zijn oren.

  Thijs Zonneveld

  Thijs Zonneveld.