Van unieke docu's tot boeiende podcasts: het VRT-aanbod voor deze sportzomer

  Wout van Aert in het Huis

  Een zomer vol sport. Niet alleen Sporza pakt de komende maanden uit met een rijkgevuld aanbod rond de sportzomer. Ook de andere VRT-merken gaan voor goud. Het overzicht van alle plannen vind je hieronder.

  Canvas

  Het EK van de Duivels

  Op Canvas zorgt Ben Crabbé, voetballiefhebber in hart en nieren, voor de gepaste opwarming voor het EK voetbal. Samen met de hoofdrolspelers brengt hij vanaf maandag 24 mei het verhaal van de zes EK-deelnames van de Belgen in Het EK van de Duivels. Van de kuitbeenbreuk van Wilfried Van Moer tot het ontslag van Marc Wilmots. Van "Dag Moeder" tot de flaters van Filip De Wilde.

   

  In elke aflevering is er een centrale gast, die op dat tornooi een hoofdrol speelde. Paul Van Himst bijt de spits af met het verhaal van het EK van 1972. Daarna volgen Jan Ceulemans met het EK in 1980, Frank Vercauteren met het EK in 1984, Gert Verheyen met het EK in 2000 en Thibaut Courtois met het EK in 2016.

   

  Ben en zijn centrale gast schuiven aan tafel en duiken in een bad van nostalgie en straffe verhalen. Via archiefbeelden, kranten, foto's en tal van getuigenissen wordt de hele historie van een tornooi gereconstrueerd. In de zesde aflevering, vlak voor de aftrap van het EK, blikt Ben vooruit met bondscoach Roberto Martinez en zoekt hij uit hoe wij nu eindelijk die titel gaan pakken. 

  Eén

  Voor de aftrap

  Sport staat deze zomer centraal in verschillende Eén-programma's. In aanloop naar de start van het EK voetbal zendt Eén op woensdag 9 juni de laatste aflevering van Het EK van de Duivels uit, waarin Ben Crabbé vooruitblikt op het tornooi met bondscoach Roberto Martínez.

   

  Op donderdag 10 juni krijgt iedereen dan een exclusieve blik achter de schermen bij Martínez: in Voor de aftrap laat hij voor het eerst camera's toe tijdens zijn dagelijks werk als bondscoach. Met deze gouden generatie voetballers wil Martínez nu ook écht een prijs pakken. Zullen de Duivels dankzij zijn aanpak en visie schitteren op het komende EK?

  Documentaires

  Net voor de start van de Spelen volgen nog twee bijzondere documentaires op Eén: een over Ann Wauters en een over Nina Derwael.

   

  Op woensdag 21 juli kruip je in het hoofd van Ann Wauters en volg je de weg die ze samen met de Belgian Cats aflegt richting kwalificatie voor de Olympische Spelen. De meest gedecoreerde Belgische basketbalspeelster ooit wil met een deelname aan de Olympische Spelen het laatste gaatje in haar palmares opvullen. Maar welke blijvende schade brengt ze daarmee toe aan haar lichaam?

   

  Op donderdag 22 juli volg je de weg van Nina Derwael. De voorbereiding zou doorkruist worden door corona, uitgestelde Spelen, blessures, en door een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen de gymnastiekfederatie. Inge Van Meensel volgt vanop de eerste rij de turbulente aanloop naar wat het hoogtepunt moet worden in de carrière van de Belgische gymnastes.

  Het huis

  Afgelopen seizoenen kwamen er ook heel wat topsporters langs in Het huis en kregen we een unieke inkijk in hun leven. Deze zomer valt opnieuw te genieten van deze afleveringen. Zo komt ex-Red Flame Imke Courtois (donderdag 24 juni) aan bod, voormalig wielrenner Sven Nys (woensdag 30 juni), wielrenner Wout Van Aert (donderdag 1 juli) en koningin van de atletiek en olympisch kampioene Nafi Thiam (maandag 19 juli). 

  Linde op stap met de Cats

  Ook op de online kanalen van Eén valt deze sportzomer veel te beleven. Zo zorgt Linde Merckpoel er voor dat we deze zomer niets hoeven te missen van het EK basketbal voor vrouwen. Linde volgt onze Belgian Cats al lang, leerde als grote supporter de spelers kennen, en beleefde hun belangrijkste sportprestaties vanop de eerste rij. Van donderdag 17 tot en met zondag 27 juni zorgt ze voor een unieke blik achter de schermen van het EK.

  Ketnet

  Competitiebeesten

  Op Ketnet wordt vanaf zaterdag 29 mei het tweede seizoen van de reeks Competitiebeesten uitgezonden. Daarin krijgt iedereen een unieke kijk in het leven van zes topsportkinderen met een olympische droom: Nina Derwael (gymnastiek, 21), Jolien Corteyn (schermen, 19), Laurens Devos (tafeltennis en paralympiër, 20), Jef Vandorpe (rolstoeltennis en paralympiër, 19), Fleur Vermeiren (zwemmen, 18) en Fabio Van den Bossche (baanwielrennen, 20). 

   

  Om die droom in vervulling te laten gaan, leiden de jonge topsporters een bijzonder leven. Gedurende vier maanden volgt productiehuis Het Konijn de talenten tijdens trainingen en wedstrijden, in binnen- en buitenland. Hoe ziet hun leven als topsporter eruit? Hoe gaan ze om met winst en verlies? Hoe combineren ze hun sport met school en vrienden? En hoe gingen ze om met de coronacrisis en het jaar uitstel van de Olympische Spelen?

  MNM

  Aandacht voor entourage en nieuwe podcast

  Ook bij MNM leert iedereen onze Belgische sporters beter kennen. In Boost komt er deze periode elke middag een (toekomstige) olympiër aan het woord, zoals basketbalspeelster Ann Wauters en hockeyers Thomas Briels en  Loïck Luypaert.

   

  Vanaf maandag 28 juni schakelt MNM een versnelling hoger en maken we ook kennis met de entourage van onze Belgische sporters. Vier weken lang hoor je er de vrienden, familie, wielervrouwen en collega's van de landgenoten die we in actie zullen zien op het EK voetbal, de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen.

   

  Op vrijdag 23 juli, bij het begin van de Olympische Spelen in Tokio, lanceert MNM ook een nieuwe podcast. In Tokyo Hotel ontdekken we de meest bijzondere hotelervaringen van onze Belgische sporters. Met onder meer Kenny De Ketele, Emma Plasschaert en Hanne Claes.

  Radio 2

  FC Niels & Wiels

  Spelen de Rode Duivels? Dan stelt Radio 2 FC Niels & Wiels op!

  Niels Destadsbader en Miguel Wiels supporteren samen met BV's, Bekende Voetbalfans, luisteraars en veel live-feestmuziek. Samen ontdekken ze kleine kantjes van onze tegenstanders, volgen onze voetbalhelden op afstand en schreeuwen onze Duivels naar de overwinning. 

   

  FC Niels & Wiels is er alle speeldagen van de Rode Duivels van 13.00 tot 16.00 uur. Behalve op zondag, dan stelt Radio 2 de ploeg op tussen 10.00 en 13.00 uur.