"Dimitri Van den Bergh staat straks meteen voor sleutelwedstrijd in de PL"

  Kan Van den Bergh deze week Belgische dartsgeschiedenis schrijven in de Premier League?

  De Premier League darts is stilaan toe aan zijn ontknoping. In Milton Keynes gaan de darters deze week de laatste rechte lijn in, mét opnieuw een publiek achter zich. Dartsanalist Co Stompé blikt vooruit: "Het publiek zal een impact hebben, maar Van den Bergh gaat daar meestal goed mee om."

  "Niet alle spelers zullen even goed omgaan met publiek"

  De finaleweek in de Premier League staat voor de deur. Ten opzichte van de voorbije weken is er één belangrijke nieuwigheid: er zal opnieuw voor een dartsgek publiek gespeeld worden. Per dag zullen er 1000 fans toegelaten worden in de Marshall Arena in Milton Keynes. 


  Volgens ex-topdarter Co Stompé, tegenwoordig dartsanalist op de Nederlandse tv, is de invloed van dat publiek niet te onderschatten. "De meeste spelers zijn eraan gewend, maar niet alle spelers zullen er even goed mee omgaan."


  "Iemand als Michael van Gerwen vaart daar wel bij en maakt er ook graag gebruik van, of het publiek nu voor of tegen hem is. Ook Van den Bergh ging de voorbije twee jaar altijd wel goed om met het publiek. Voor iemand als De Sousa, die nog niet lang meedraait en amper voor een publiek speelde, kan dat wel een invloed hebben."

  Soortgelijke toestanden zullen deze week opnieuw te zien zijn.

  "Van Gerwen is topfavoriet, Van den Bergh maakt goede kans op top 4"

  Maandag nemen de 8 overgebleven tenoren opnieuw de pijltjes op. "En het wordt meteen al een heel spannende avond, met enkele belangrijke affiches", zegt Stompé. "Ik verwacht dat er nu al wat beslissingen gaan vallen."

   

  Als we vragen naar de topfavoriet voor de eindzege, kijkt Stompé in de richting van één man. "Van Gerwen is op dit moment dé te kloppen man. Zijn laatste drie wedstrijden waren waanzinnig goed. De continuïteit, die we jaren van hem gewend waren, is opnieuw terug."

   

  "Hetzelfde moet ook wel gezegd van Van den Bergh. Hij verloor dan wel van Van Gerwen en Anderson, maar hij speelde zelf heel erg goed. Hij had gewoon de pech dat zijn tegenstanders net tegen hem op de top van hun kunnen speelden. Het kwartje viel aan de foute kant."

  Van Gerwen is dé te kloppen man. De continuïteit, die we jaren van hem gewend waren, is opnieuw terug.

  Co Stompé

  Hoe schat Stompé de kansen van Van den Bergh in tijdens de finaleweek? "Hij heeft een goede kans om de top 4 te halen en zich te plaatsen voor de finaledag op vrijdag. Maar maandag wordt het voor Dimitri wel meteen een sleutelwedstrijd tegen De Sousa."


  "Als hij wint neemt hij afstand, als hij verliest wordt hij voorbijgestoken. De druk zal groot zijn, maar daar gaat Van den Bergh meestal goed mee om. Belangrijke finishes tussen 60 en 90 gooit hij onder druk bijna altijd uit, dat is een gave die weinig spelers gegeven is."

  Over dartshype in België: "Had het al eerder verwacht"

  In België leeft er de laatste maanden een enorme dartshype. Hoe kijkt men in Nederland, na het Verenigd Koninkrijk de grootste dartsnatie in de wereld, naar de dartssport in België?

   

  "We vroegen ons wel al langer af waarom darts in België nog niet eerder aansloeg bij het grote publiek. Begin jaren '90 hadden jullie al veel toppers en waren de Belgen eigenlijk zelfs beter dan de Nederlanders", weet Stompé.


  "Toen Kim Huybrechts zijn hoogdagen beleefde enkele jaren geleden, had ik gedacht dat jullie vertrokken waren. We hadden het al eerder verwacht, maar door Van den Bergh is het nu toch gelukt, dat is mooi om te zien."

  Ex-topdarter Co Stompé is tegenwoordig dartsanalist op de Nederlandse televisie.