Sensatie: Nederlander Kamminga duikt als 2e ooit onder 58 seconden op 100 school

  Arno Kamminga eerder deze maand tijdens zwemmeeting in Eindhoven.

  De ongenaakbaar gewaande Brit Adam Peaty heeft gezelschap gekregen onder de 58 seconden op de 100 meter schoolslag. Tijdens een testwedstrijd in Eindhoven kwam de Nederlander Arno Kamminga uit op 57"90. "Ik kan dat nog niet bevatten", reageerde de 25-jarige. 

  Nu, de afstand tot Peaty, de olympische kampioen van Rio, is nog steeds groot. Die zijn wereldrecord staat sinds vorig jaar op 56"88. Maar Kamminga is wel nog maar de 2e die de magische grens van 58 seconden op de 100 meter schoolslag weet te doorbreken.

   

  "Sensationeel", tweette oud-zwemmer en cocommentator Sidney Appelboom.

   

  "Ik kan het nog steeds niet bevatten", reageerde Kamminga bij de NOS. "Ik wist dat dit erin zat. Ik heb het voorbije jaar heel goed getraind, maar op wedstrijden kwam het er nog niet uit. Dat was soms frustrerend."

   

  "Dat ik dan nu dit doe, gaat mijn petje te boven. Maar ik denk dat er nog meer in zit. Ik ben sterker, zwaarder en fitter dan ooit."

   

  Eerder vrijdag had Kamminga nog zijn Nederlands record met 1 honderdste scherper gesteld tot 58"42. Daar deed hij dus in 1 klap meer dan een halve seconde vanaf.

   

  Kamminga maakt alvast een afspraak met Peaty voor Tokio. "Ik heb het gat van 1,5 seconde verkleind tot een seconde. Ik hoop dat hij hier een nacht slecht van slaapt."