Ga naar de inhoud

Gianni Vermeersch zet de kers op zijn voorjaarstaart met Belgische graveltitel

 wo 1 mei 2024 15:55
Gianni Vermeersch maakt het zegegebaar.

Na een regenboogtrui hangt er nu ook een Belgisch shirt in zijn kast: Gianni Vermeersch heeft in Turnhout het BK gravel gewonnen. De ex-wereldkampioen was in zonovergoten omstandigheden de snelste van een elitegroepje. Daan Soete, Thomas Joseph, Toon Aerts en pechvogel Greg Van Avermaet vervolledigden de top 5.

Als régional de l'étape wilde Dries Van Gestel er een slopend BK van maken, maar in zijn Turnhout liep Van Gestel iets te hard van stapel.

 

Na de eerste van 3 ronden had Van Gestel een bonus van een halve minuut op een elitepelotonnetje met de andere kleppers, maar zijn voorsprong smolt zoetjesaan weg als sneeuw voor de zon.

 

Voormalig wereldkampioen Gianni Vermeersch nam als eerste de overzetboot, Greg Van Avermaet, Daan Soete, Thomas Joseph, Yves Coolen en Toon Aerts glipten in verschillende schuifjes mee.

 

Van Gestel had op zijn adem getrapt en haakte op 60 kilometer van de finish af. Bij het aansnijden van de laatste ronde van 50 kilometer kregen ook de kansen van Van Avermaet een ferme knauw na een lekke band. 

Materiaalpech voor Greg Van Avermaet.

Van Avermaet weerde zich als een duivel in een wijwatervat, maar de vogels waren gaan vliegen.

 

Voorin kon Coolen het tempo niet volgen, waardoor ze met z'n vieren de finale aanvatten: Vermeersch, Aerts, Soete en Joseph. 

 

Of toch niet? Op 3 kilometer van de finish kwam een trio met Van Avermaet, Lawrence Naesen en Aaron Verwilst na een ellenlange en ziedende achtervolging alsnog aansluiten door het gepoker in de kopgroep.

 

Joseph maakte er een lange sprint van, maar in de bochtenrijke slotkilometers was de timing, de gretigheid en de punch van slangenmens Vermeersch net iets preciezer. 

Greg Van Avermaet kwam in het slot toch nog postvatten voorin.
Uitslag BK gravel (mannen) in Turnhout:
1. Gianni Vermeersch in 3u51'24"
2. Daan Soete op 1"
3. Thomas Joseph z.t.
4. Toon Aerts  
5. Greg Van Avermaet 2"
6. Lawrence Naesen 9"
7. Aaron Verwilst 12"
8. Dries Van Gestel 59"
9. Robbe Mellaerts z.t.
10. Kenay De Moyer  

Bij de vrouwen ging de titel naar Cofidis-renster Alana Castrique. Titelverdedigster Marthe Truyen stond niet aan de start.

Uitslag BK gravel (vrouwen) in Turnhout:
1. Alana Castrique  
2. Julie Brouwers  
3. Kim Knaeps