Pittige EK-loting voor Belgian Lions, met onder meer Spanje en Rusland

  In Berlijn is geloot voor de groepfase van het EK basketbal 2022. De Belgische mannen treffen er Spanje, Rusland, Turkije, Georgië en Bulgarije. De top 4 stoot door naar de 1/8e finales.

  Het EK zou normaal gezien dit jaar in september plaatsvinden, maar werd in navolging van de Olympische Spelen een jaar opgeschoven door de coronapandemie. Nu zullen 24 landen in september 2022 strijden om de Europese titel.

   

  In de groepfase treffen de Belgian Lions met Spanje, Rusland en Turkije een pittig trio. Co-organisator Georgië en Bulgarije moeten op papier haalbaar zijn voor een team dat de ambitie heeft om de groepsfase te overleven.

   

  Omdat België in dezelfde groep geloot werd als Georgië zullen de Lions hun poulewedstrijden afwerken in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

   

  De top 4 van elke poule stoot door naar de knockoutfase, die afgewerkt wordt in Berlijn. Als de Belgen Berlijn halen, treffen ze daar een team uit groep B. Ook dat is een zware poule met onder meer Frankrijk, Litouwen, titelverdediger Slovenië en Duitsland. De finale van het EK is op 18 september 2022.

  De 4 poules voor het EK 2022
  Groep A Groep B Groep C Groep D
  Spanje Frankrijk Griekenland Servie
  Rusland Litouwen Italië Tsjechië
  Turkije Slovenië Kroatië Polen
  Georgië Duitsland Oekraïne Finland
  BELGIE Hongarije Groot-Brittannië Israël
  Bulgarije Bosnië Estland Nederland

  Reacties op de loting: "Zwaar, maar geloven in volgende ronde"

  • Bondscoach Dario Gjergja: "Het is een bijzonder zware groep. Maar op een EK zijn geen zwakke poules. Spanje is favoriet en als Turkije en Rusland met hun NBA-spelers komen, zijn het uiteraard ook schitterende ploegen. Georgië is de thuisploeg en kan de verrassing worden. Bulgarije is de outsider."
        
  • Hans Vanwijn: "Ik geloof in een stek in de 1/8e finales. Samen met de ervaren mannen en de jonge generatie is het volgens mij het moment om te oogsten. Ik kijk ook uit naar mijn eerste EK. Het vorige heb ik jammer genoeg met een lastminuteblessure moeten missen."