Xander Przybylak, Europees kampioen karting: "Formule 1 is de droom"

  Zijn opvallende familienaam verraadt de Poolse roots van Xander Przybylak, die vorig jaar op zijn 17e het EK won.

  Xander Przybylak werd vorig jaar op zijn 17e Europees kampioen karting in de Rotax DD2-klasse. In karting is er een ingewikkeld kluwen van categorieën, maar de DD2 is een van de opstapklassen op internationaal niveau. Przybylak wil dit seizoen nog een stapje hoger zetten. En de ultieme droom van de Limburger, dat is uiteraard Formule 1.

  Zijn opvallende familienaam verraadt de Poolse roots van Xander Przybylak. "Mijn grootouders waren van Polen", zegt hij. "Maar echt veel invloed heeft dat niet meer op mij". 

   

  Het seizoen van Przybylak werd vorig jaar getekend door het coronavirus. "Tijdens de lockdown kon ik een hele tijd niet trainen. Er kwamen dan ook nogal wat coronakilo's bij", zegt Przybylak. "Maar tegen het einde van het seizoen, voor de manches in Italië en Duitsland, stond ik er weer helemaal."

   

  "De laatste wedstrijd van het seizoen ging door corona niet door", vertelt hij. "En zo werd ik heel verrassend Europees kampioen zonder te rijden."

   

  "Ik kreeg een berichtje van het team terwijl ik op mijn kamer zat te gamen," lacht Przybylak. "Ik was natuurlijk blij, maar had toch liever die laatste wedstrijd nog gereden."

   

  "Begin dit jaar werd ook het WK in Portimao afgelast door corona. Ik won wel het officieuze WK, ook in Portimao. Dus een wereldtitel zat er wel in."

  "Formule 1 is de droom, maar je moet realistisch zijn"

  In de DD2-klasse heeft de kart 2 versnellingen. "Maar ik wil altijd hoger en meer," klinkt het bij de ambitieuze Przybylak. "Dit seizoen ga ik naar een nieuw Nederlands team: SP Motorsport. Zij geven me de kans om gedeeltelijk de stap te zetten naar de hoogste klasse, de KZ-klasse."

   

  "In die klasse hebben de karts 6 versnellingen. Dat maakt het dus een stuk lastiger. Bovendien zijn we veel fragieler en gaat het ook sneller. In de DD2-klasse haal je op een recht stuk ongeveer 130 kilometer per uur.  In de KZ-klasse kan dat tot 165 kilometer per uur gaan", legt Przybylak uit.  

   

  "Ik ga het Duitse kampioenschap rijden in de KZ-klasse en hoop er daar al meteen in de eerste wedstrijd te staan."

   

  Max Verstappen werd ooit wereldkampioen in de  KZ-klasse. Dan is de vraag of Przybylak van Formule 1 droomt niet veraf. "Uiteraard is dat altijd een droom geweest. Maar met het prijskaartje dat daaraan vasthangt, moet je realistisch zijn. We bekijken het stap per stap."

  Huidig F1-rijder Max Verstappen leerde de stiel in een kart.

  1 seizoen karting in de KZ-klasse: minstens 60 tot 70.000 euro

  Przybylak begon op zijn 7e al met karting. Momenteel zit hij nog in het vijfde middelbaar, waar hij "mechanische technieken" volgt. "Die combinatie is niet evident, maar gelukkig werkt de school goed mee", zegt hij.

   

  Karting is natuurlijk een dure hobby. "Zonder sponsoring is een seizoen niet haalbaar", zegt Wendy, de moeder van Xander. "Op het niveau van de KZ mag je zo'n 60 tot 70.000 euro per jaar rekenen. En dan heb ik het nog niet over de kosten voor de wedstrijden."

   

  "Het is niet evident om dat budget elk jaar opnieuw rond te krijgen. En al zeker niet na dit coronajaar."


  "Ik zou in de eerste plaats graag van mijn hobby mijn beroep kunnen maken", blijft Przybylak nuchter.  "Dat zou al heel mooi zijn."