In het spoor van Victor Campenaerts: paincave, lopen, ijsbad en 5 covidtests

  Sporza nestelde zich gisteren in het wiel van Victor Campenaerts.

  Heel wat renners verzamelen deze week in Frankrijk en Spanje hun eerste wedstrijdkilometers of trainen onder de zuiderse zon. Dat geldt niet voor Victor Campenaerts, die zich in de Belgische diepvries klaarstoomt voor zijn eerste koersdag en het Vlaamse openingsweekend. Sporza ging een kijkje nemen hoe hij traint in deze koude.

  Bekijk de reportage in Het Journaal:

  Nieuwe tijdrithouding

  De extreme koude en de sneeuw vragen om inventiviteit van de wielrenners die in België zijn gebleven om zich voor te bereiden op de Omloop Het Nieuwsblad van zaterdag 27 februari.

   

  Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts heeft oplossingen gevonden. Nog voor zijn ontbijt zit hij al op zijn rollen in zijn "paincave". 

   

  Hij test een nieuwe houding uit op de tijdritfiets, aerodynamischer. Hij schuift iets meer naar voren, zodat zijn gezicht ter hoogte van zijn handen komt.

   

  Na het kleine halfuurtje op de rollen ruilt hij de fiets voor de loopschoenen. 

  Campenaerts schaaft zijn tijdrithouding nog wat bij.

  Zondag eerste koersdag in Spanje, goed voor 5 coronatesten

  Na twee jaar voorbereiding in Namibië is Gavere, waar hij sinds kort woont, heel anders. Het bevalt de tijdrijder van Qhubeka-Assos. 

   

  Hij kijkt uit naar de Omloop Het Nieuwsblad, waar Campenaerts zal debuteren. In de voorbije weken heeft hij vaak het parcours verkend. 

   

  In aanloop naar de Vlaamse openingskoers rijdt hij wel amper één wedstrijd, de Clasica Almeria zondag. Die heeft hij nodig om weer te wennen aan het peloton.

   

  “Ik moet voor dat tripje over en weer naar Spanje wel maar liefst vijf covidtests ondergaan.”

  Na een training op de rollen volgt een loopsessie.

  "Wielrenners denken nog vaak volgens de oude stempel"

  De Omloop past in zijn nieuwe plannen. Campenaerts wou de beste tijdrijder ter wereld worden, maar hij vreest dat hij niet kan wedijveren met Filippo Ganna, Wout van Aert en Remco Evenepoel. “Daarvoor is mijn motor iets te beperkt.”

   

  Het niveau stijgt snel in het tijdrijden. “Vorig jaar brak ik het tijdritrecord van Fabian Cancellara in Tirreno-Adriatico, maar Ganna reed over hetzelfde traject nog eens twee seconden per kilometer sneller. Moet je dan blij zijn of ontgoocheld?”

   

  Daarom kiest hij ervoor om zijn perspectieven te verbreden. Campenaerts vermoedt dat het niveau hoog zal liggen in de Omloop. 

   

  “Dat zag je al vorig jaar na de lockdown. Iedereen had gepiekt naar de wedstrijden in augustus en dat zorgde voor vuurwerk."

   

  "Meer gericht pieken en minder koersdagen kan het niveau verhogen. In atletiek, zwemmen en triatlon werken ze al langer zo."

   

  "Wielrenners denken nog vaak volgens de oude stempel, hoewel Ineos al bewezen heeft dat het ook anders kan.”

  Meer gericht pieken en minder koersdagen kan het niveau in het peloton verhogen.

  Victor Campenaerts

  Geen warme douche meer, wel een frisse duik

  Na het lopen en voor het ontbijt heeft Campenaerts nog een dagelijks ritueel. Hij gaat ook bij 5 graden onder nul kopje onder in zijn vijver. Het is vooral een mentale kwestie. 

   

  De mosterd heeft hij gehaald bij Wim Hof, een Nederlander die onder andere op blote voeten een marathon liep in Finland bij temperaturen van 20 graden onder het vriespunt. 

   

  Zo ver wil Campenaerts niet gaan, maar de duik in de vijver maakt hem wel mentaal sterker. 

   

  “Ik neem zelden nog een warme douche. Dan voel ik me loom. Na een koude douche voel ik me veel beter. Dan sta ik er weer.”