Ratrace naar de jongeren in het peloton? "Ik zie niet veel witte merels zoals Evenepoel"

  Remco Evenepoel.

  Remco Evenepoel (21), Marc Hirschi (22), Tadej Pogacar (22): wat goed is, komt snel. Hun razendsnelle doorbraak bij de profs heeft een trend in gang gezet: wielerploegen speuren de jeugd af en willen elkaar aftroeven in het aantrekken van de ruwe diamanten. Op stage in Spanje kaartte onze reporter het thema aan met Jan Bakelants en Thomas De Gendt.

  Wie de wielertransfers van de voorbije maanden bestudeert, stelt vast dat ook in 2021 heel wat jongeren al voor de leeuwen worden gegooid bij de profs. 

   

  "Ik denk dat de pendel toch een beetje naar de verkeerde kant doorslaat en dat we excessen beginnen te zien", stelt Jan Bakelants (34).

   

  "Je kunt er niet om heen dat enkele jongeren erg snel heel goed presteren, maar dat zijn sowieso fenomenen. Om nu te verwachten dat je in elke lichting renners van dat kaliber zal hebben, daar ben ik toch wat sceptisch over."

   

  "Je moet er als ploeg snel bij zijn, maar het is soms ook interessant om te mikken op oudere renners die wat tegenslag hebben gehad en die in de vergetelheid zijn geraakt."

   

  "Je kan dan rekenen op hun intrinsieke motivatie, dat zij ook willen laten zien wat ze waard zijn."

   

  "Hoe je het ook draait of keert: de echt goeie jongeren die vroeg worden vastgelegd, kiezen voor een select groepje van ploegen die een uitstraling hebben. Bepaalde WorldTour-ploegen hebben die niet en grijpen er ook naast."

  Soms is het ook interessant om te mikken op oudere renners die wat tegenslag hebben gehad en die in de vergetelheid zijn geraakt.

  Jan Bakelants

  "Ik zie niet veel witte merels zoals Evenepoel en co"

  Bij het Intermarché-Wanty-Gobert van Jan Bakelants zijn met Louis Meintjes (28) en Rein Taaramäe (33) misschien wel twee voormalige talenten aan boord gehaald die in de vergeethoek waren beland.

   

  Bakelants: "Er zijn veel talenten die met veel paukenslagen overkomen, die soms bevestigen en die dan snel wegdeemsteren. Maar die renners zijn niet afgeschreven."

   

  "Soms zit er een verhaal achter waarom het even minder is geweest. Het is economisch dan misschien interessant om op hen te mikken."

   

  "Ik zie niet veel witte merels zoals Evenepoel, Pogacar of Hirschi. Er zijn er die het kunnen, maar ze zijn select. En als je ze niet meteen goed betaalt, zijn ze ook weg, hé."

  De Gendt: "Het is niet voor alle renners even goed om zo vroeg prof te worden"

  Ook Lotto-Soudal heeft een brutale verjongingskuur doorgevoerd. Surfen zij mee op de trend in het peloton? "Het is allemaal de schuld van Evenepoel", lacht Thomas De Gendt (34).

   

  "Ik denk dat veel ploegen vrezen om de volgende Remco te missen door zo'n talent eerst naar de beloften te laten gaan, waar ze dan worden weggekocht. Veel ploegen proberen hen nu al te krijgen."

   

  "Als het geen grote renner wordt, dan heb je niet veel geld verloren. Wordt het wel een grote renner, dan hebben die ploegen een goeie zet gedaan."

   

  "Maar het is niet voor alle renners even goed om zo snel prof te worden. Er kunnen er zich veel verbranden."

   

  "Het zijn niet allemaal Evenepoels. Er zijn ook gewoon renners die snel prof worden misschien net niet nodig hebben."

  Ik denk dat veel ploegen vrezen om de volgende Remco te missen door zo'n talent eerst naar de beloften te laten gaan, waar ze dan worden weggekocht. 

  Thomas De Gendt