Waarom Lewandowski FIFA-award verdiende: "Veruit meest complete spits"

  Robert Lewandowski was vorig jaar goed voor 55 doelpunten.

  Niet Cristiano Ronaldo of Lionel Messi, maar wel Robert Lewandowski ging met de FIFA-award voor beste speler aan de haal. Met 55 goals en topschutterstitels in de Bundesliga en de Champions League kon de Poolse spits niet over het hoofd worden gezien. "Lukaku zal nooit zo compleet zijn als Lewandowski", schat Bundesliga-commentator Luc van Doorslaer.

  Robert Lewandowski beleefde een uitzonderlijk seizoen met Bayern München en zette de landstitel, Champions League en beker op zijn palmares. Zijn eerste internationale prijs is dan ook meer dan verdiend.

   

  "Met Ronaldo en Messi is het sowieso al moeilijk om een individuele internationale prijs te winnen", zegt Van Doorslaer. "Lewandowski is ook niet het meest spectaculaire type, zoals Messi en Ronaldo. Bovendien was hij een relatieve laatbloeier."

   

  "In 2010 kwam hij als topschutter in de Poolse competitie bij Dortmund terecht. In zijn eerste twee seizoenen onder Jürgen Klopp speelden ze wel telkens kampioen, maar in het eerste jaar was Lewandowski slechts een invaller. Hij scoorde 8 goals, niet meteen de cijfers die bij de Pool passen."

   

  "In zijn tweede seizoen is hij wel volledig doorgebroken. Sindsdien scoort hij altijd minstens 20 doelpunten. Maar toen was hij wel al 22 jaar, ook niet meer piepjong. Niemand zag op dat moment ook zijn grote potentieel. Bij Messi en Ronaldo was al duidelijk dat ze op hun 18 of 19 jaar toppers waren."

  Niemand zag in het begin het grote potentieel van Lewandowski, in tegenstelling tot Messi en Ronaldo.

  "Fitnesstests Lewandowski zijn uitzonderlijk goed"

  Ondertussen wordt niet meer getwijfeld aan de kwaliteiten van Lewandowski. "Nochtans heeft hij niet één geweldige kwaliteit, zoals de linkerpoot van Messi", zegt Van Doorslaer. "Maar hij is wel veruit de meest complete spits ter wereld. Hij scoort met zijn hoofd, met links en met rechts."

   

  "Ook Romelu Lukaku heeft die kwaliteiten, maar hij zal nooit zo compleet zijn als Lewandowski. Bovendien heeft de Pool de voorbije jaren ook veel meer assists op zijn naam staan. Hij bedient dus ook nog zijn ploegmaats."

   

  "In het sterke collectief van Bayern München past Lewandowski dan ook heel goed. Hij zal nooit de ster of de diva van de ploeg worden, zoals Ronaldo. Maar met zijn kwaliteiten is hij een absolute meerwaarde."

   

  En volgens Van Doorslaer kan Lewandowski wel nog een aantal jaren de voetbalwereld verbazen. "Hij is vrijwel nooit geblesseerd, redelijk uitzonderlijk voor een spits. Als 32-jarige hoeft hij zich zeker nog geen zorgen te maken over zijn carrière, want de resultaten van zijn fitnesstests zijn verbazingwekkend goed. Hij verzorgt zijn lichaam uitzonderlijk goed."

  "Hansi Flick moest altijd Coach van het Jaar zijn"

  Dat Jürgen Klopp en niet Hansi Flick de FIFA-award voor beste coach, deed ook de wenkbrauwen van Luc van Doorslaer fronsen. "Flick heeft zowat alles gewonnen, sinds hij heeft overgenomen van Niko Kovac. De verandering van kwaliteit na de coachwissel is onmiskenbaar."

   

  Volgens Van Doorslaer is er wel een logische verklaring voor. "De Europese coaches en spelers hebben wel voor Flick gestemd, maar de FIFA-awards zijn internationale prijzen. In de andere continenten hebben ze veel meer op Klopp gestemd, omdat ze vooral de Premier League volgen."