Ga naar de inhoud

Mathieu van der Poel: "Tour komt ongelegen, maar ik ben het aan sponsors verplicht"

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel geeft zichzelf een 8 op 10 voor zijn prestaties in het coronawielerjaar. Dat vertelt de winnaar van de Ronde van Vlaanderen in onze podcast Thuismatch. Hij kijkt ook al vooruit naar 2021. "Olympisch goud halen wordt moeilijker door het uitstel van de Olympische Spelen."

"Ik heb geen spijt, denk niet dat ik het WK had kunnen winnen"

De triomf van zijn sportjaar was voor Van der Poel uiteraard de Ronde van Vlaanderen. Het WK in Imola liet hij met dat doel voor ogen schieten. "Als je de Ronde dan wint, dan was dat achteraf de juiste keuze. Maar misschien was dat met dat WK in de benen ook wel gelukt", vertelt Van der Poel. "Al had ik na de Tirreno  wel het gevoel dat ik een hoogtestage nodig had."

 

"Ik heb uiteraard naar het WK gekeken maar ik zat niet in de zetel met het idee dat ik had kunnen winnen. Die laatste klim was echt lastig. Misschien was ik op een échte superdag wel met dat elitegroepje over de laatste klim geraakt, al zou ik zelfs dan misschien in die achtervolgende groep hebben gezeten."

 

"Ik heb niet gevloekt, zeker niet omdat Alaphilippe gewonnen heeft. Ik heb een wel een goeie relatie met hem. Voor onze sport is het ook een mooie wereldkampioen. Zijn koersstijl lijkt wel wat op die van mij. Hij koerst heel aanvallend en gaat uit van zijn eigen sterkte. Het is ook een vrolijke jongen die beseft dat er naast het fietsen nog een hele wereld is."

 

"Een van de sportmomenten van het seizoen was voor mij ook zijn ritwinst in de Tour en die gele trui voor zijn overleden vader. Ik had ook een krop in mijn keel.  Er zijn niet veel renners in het peloton die het hem niet gunnen, dat zegt veel."

Ik heb niet gevloekt tijdens WK. Ik denk niet dat ik met elitegroepje over die laatste klim geraakt was

"Ik denk in de cross vaak: "been there, done that""

Een wereldtitel die hij in 2020 wel kon winnen, was die in het veld. Hij werd al voor de 3e keer wereldkampioen. Denkt hij al aan het record van 7 titels van Erik De Vlaeminck? "Met wat meer geluk had ik er al drie meer gehad, maar dat is koers. Maar ik denk er nu niet aan, misschien als ik aan 5 of 6 titels zit."

 

"Mijn crossseizoen, en dat van Van Aert, is nu anders dan vroeger. Er is nog maar een doel: het WK. Dat moeten mensen ook beseffen. Volgens sommigen was mijn 2e plaats in Gavere niet goed genoeg, maar ik kan daar echt wel mee leven. Dat klinkt misschien hard, maar ik doe het allemaal met het oog op het WK in het achterhoofd."

 

"Of ik in de cross nooit denk: "been there done that"? Jawel, zeker. Maar ik ga het programma niet verder afbouwen, dit is het minimum. Cross is specifiek, dat zie je ook bij Zdenek Stybar. Als je eens een winter overslaat of maar 5 crossen rijdt, gaat het snel achteruit. Dus voor het WK heb ik dit nodig. Al zou het ook wel eens een leuke uitdaging zijn om het WK te rijden zonder een andere cross in de benen."

De weetjesronde met Mathieu van der Poel (I)

  • Van der Poel schotelt Ruben Van Gucht een overheerlijke koffie voor.  "Koffie is ook een trend geworden in het peloton. Ik ben er tijdens de coronacrisis mee gestart uit verveling. En het heeft wel iets. Het is wel iets waarin ik opnieuw probeer uit te blinken, maar je moet me niet meteen verwachten op het WK voor barista's."
  • Tijdens de lockdown ging Van der Poel regelmatig trainen met Zdenek Stybar. "We waren bijna elke dag op pad. En ik heb echt genoten van die ritten samen. We hebben elkaar goed leren kennen. Het was een combinatie van plezier en hard trainen. We waren altijd best lang onderweg en gingen nooit onder de 35 km/uur gemiddeld. En we stopten ook altijd twee of drie keer bij de bakker."
  • In zijn huis heeft Van der Poel nog heel wat aandenkens aan Raymond Poulidor, zijn overleden grootvader. "In mijn fitnessruimte hangt een grote foto van hem. Ik heb ook zijn koersschoenen nog en ook nog onderdelen van zijn originele Campagnolo-groep. Het is jammer dat hij mijn zege in de Ronde van Vlaanderen niet meer heeft meegemaakt. En het zit me ook wel dwars dat ik nooit samen met hem mijn Tour zal kunnen beleven. Maar ik denk vooral met blijdschap aan hem terug, niet met verdriet."

"Als ik alleen in de cross gebleven was, was ik nu al verzadigd"

Wat drijft Mathieu van der Poel dan nog in het veldrijden? "Het plezier staat voorop. Ik wil nog zo lang mogelijk multidisciplinair blijven. Dat maakt mij mentaal en fysiek beter. Ik ben snel verveeld. Er moet altijd iets nieuws zijn. Daarom ben ik ook met mountainbike begonnen."

 

"Of ik door mijn karakter niet snel het verzadigingspunt zal bereiken? Als ik maar een discipline zou doen wel. Stel dat ik alleen in de cross was gebleven dan had ik het verzadigingspunt nu al bereikt, daar ben ik honderd procent zeker van."

 

"Ik heb de afwisseling nodig. Die 10 of 15 crossen in de winter doorbreken het stramien op de weg. De meeste wegrenners zitten nu al in Spanje op stage, ik denk niet dat dat iets voor mij zou zijn."

 

Maar het combineren van alle disciplines heeft nog een voordeel. "Het heeft iets unieks, ook voor de sponsors. Daarom ben ik bij Canyon ambassadeur. Het is zeldzaam dat een renner in alle disciplines een fiets kan promoten. Het is goed voor mijn marktwaarde."

Het is zeldzaam dat een renner in alle disciplines een fiets kan promoten. Het is goed voor mijn marktwaarde

"Tour komt ongelegen, maar ben het aan sponsors verplicht"

Een van de doelen volgend jaar voor Van der Poel is olympisch goud op de mountainbike in Tokio. "Mountainbike is nog specifieker dan cross. Ik ben wel vrij technisch en in het veldrijden behoor ik bij de top, maar in het mountainbiken is dat de middenmoot. Vorig jaar had ik na 4 jaar trainen wel het gevoel dat ik volleerd was."

 

"Het uitstel van de Spelen is een nadeel voor mij. Vorig jaar stond ik waar ik wou staan en was ik klaar voor de Spelen. Ik had bijna alle Wereldbekers gereden, ik wist waar ik stond ten opzichte van de concurrentie en ik voelde me super op mijn fiets."

 

"Nu is er een jaar voorbij waarin ik amper op mijn mountainbike gezeten heb. Het is toch weer een vraagteken. De droom en de hoop op olympisch goud is zeker niet weg, maar het wordt toch een stuk moeilijker."

 

Ook de voorbereiding op de Spelen zal er anders uitzien. "Ja, de Tour valt erg ongelegen. De Tour is ondergeschikt aan de Spelen, maar ik ga ook niet naar Frankrijk om 10 dagen mee te bollen en dan te vertrekken."

 

Zou Van der Poel de Tour dan overslaan? "Ik denk dat ik het aan de sponsors verplicht ben om aan de Tour mee te doen. Het seizoen is een moeilijke puzzel en niet alleen mijn eigen ambities tellen mee. Ik onderschat nooit het belang van de sponsors. Zonder hen is er geen sport. Maar ik kan dus niet helemaal doen wat ik zelf wil."

De weetjesronde met Mathieu van der Poel (II)

  • Van der Poel is een fervent gamer. "Ik game nog heel vaak. Mijn gemiddelde van vroeger was zo'n 2 uur per dag, maar dat is nog wat omhoog gegaan. Zeker tijdens de coronacrisis. Ik speel vooral Fortnite met mijn vrienden. Dat is eigenlijk een beetje zoals bellen."
  • Roxanne Bertels is de vrouw die het hart van Van der Poel gestolen heeft. "Ze is eigenlijk mijn eerste echte vriendin. Met kinderen zijn we nog helemaal niet bezig. Dat bepaalt toch een groot stuk van je leven en eens je die beslissing neemt, kan je niet meer terug."
  • Als hij olympisch kampioen wordt, dan koopt Van der Poel een cadeau voor zichzelf. "Ik beloon mezelf altijd met iets na een leuke overwinning. Vaak is dat in de autosfeer, maar tegenwoordig heb ik ook interesse in horloges. Pas op, het hoeft niet altijd duur te zijn. Ik koop gewoon iets dat ik al een tijdje graag wil."
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Voor 10 procent meer zou ik niet bij andere ploeg tekenen"

Van der Poel erkent wel dat hij van zijn ploeg veel vrijheid krijgt. Hij zit nog steeds goed bij de broers Roodhooft. "Ik heb mijn eerste fietsen van hen gekregen toen ik nieuweling was. Die band is heel belangrijk voor mij. Het zijn eerder vrienden dan bazen."

 

Hoe overtuigen ze Van der Poel om te blijven? "Centen spelen een rol, daar doe ik niet flauw over. Ik heb altijd goed mijn boterham verdiend, heel goed zelfs. Ik heb nooit zelf om opslag moeten vragen. Dat kreeg ik altijd spontaan. En dat doet heel veel."

 

"Het kan dat ik hier altijd blijf, maar ik sluit niet uit dat ik ooit zou veranderen. Of er veel aanbiedingen zijn? Dat valt op zich wel mee. Ik heb nog een contract tot 2023 en dat schrikt de meeste ploegen wel af. Ik heb geen seconde getwijfeld om dat contract te tekenen en voor 10 procent meer zou ik ook nooit ergens anders tekenen. "

 

"Deceuninck-Quick Step? Patrick Lefevere heeft nooit rechtstreeks bij mij geïnformeerd."

Beluister de podcast met Mathieu van der Poel

Of bekijk de video met Van der Poel op YouTube