Japanse bevolking blijft sceptisch, maar: "In geen enkel geval Spelen annuleren"

  Slechts 27 procent van de Japanners heeft nog zin in de Olympische Spelen.

  Een meerderheid van de Japanners blijft zich verzetten tegen de organisatie van de Olympische Spelen in Tokio. Slechts 27 procent is nog voorstander om het evenement komende zomer te laten doorgaan. Een stuk minder dan de 32 procent die de Spelen het liefst zou annuleren.

  Het was de Japanse televisiezender NHK die een peiling deed onder de inwoners. Daarin kwam een bevestiging van wat eerdere peilingen ook al duidelijk maakten.

   

  Zo is 27 procent van de Japanners voorstander om de Olympische Spelen te laten doorgaan. 31 procent zou de Spelen liefst nog eens uitstellen en 32 procent zou alles definitief willen annuleren.

   

  Yuriko Koike, gouverneur van Tokio, liet intussen wel weten dat de Spelen zeker zullen doorgaan: "De inwoners van Tokio focussen zich erg op de huidige situatie, wij kijken vol naar de toekomst", vertelde ze. "Er is geen enkel scenario dat de annulering van de Spelen bevat." 

  Financiële gevolgen

  Een annulering of nieuwe verplaatsing zou voor Japan een nieuwe financiële catastrofe kunnen betekenen.  De organisatie liet eerder al weten dat het uitstel van de Olympische Spelen hen als gevolg van de wereldwijde coronacrisis al minstens 267 miljard yen  (2,1 miljard euro) extra zal kosten. Dat brengt het totale kostenplaatje op ongeveer 13 miljard euro.

   

  Intussen gaan de voorbereidingen voor de Spelen komende zomer gewoon door. De organisatoren bevestigden dat de olympische fakkeltocht in maart zal starten in Fukushima. 121 dagen later (23 juli) moet de olympische fakkel dan aangestoken worden in het olympisch stadion in de hoofdstad Tokio.