Parcours BK wielrennen voorgesteld: "We hopen op een normale editie"

  Dries De Bondt zal in juni zijn titel in Waregem verdedigen.

  De organisatoren hopen het BK wielrennen van komend jaar in Waregem, dat een samenwerking is tussen eersteklasser Zulte Waregem en wielerwedstrijd Dwars door Vlaanderen, op zondag 20 juni met publiek te houden.

  Momenteel worden alle sportevenementen in België nog achter gesloten deuren gehouden, al kunnen de kaarten in juni 2021 anders liggen.

   

  "We hopen inderdaad dat het coronavaccin ons daarbij zal helpen", vertelde Carlo Lambrecht, voorzitter van Dwars door Vlaanderen. "Ik leg daarbij de nadruk op 'hopen', want we weten natuurlijk niet hoe de situatie dan zal zijn."

   

  "Als we moeten aanpassen, zullen we wel aanpassen, maar het zou erg zijn als we reeds nu al een evenement zouden voorbereiden zonder publiek."

   

  "Dat in tegenstelling tot Dwars door Vlaanderen: we gaan de koers sowieso laten plaatsvinden, maar het zal waarschijnlijk zonder publiek zijn. Deze week zitten we daaromtrent nog een keer samen."

   

  Ook Kristof Chanterie, schepen van Sport in Waregem, hoopt tegen komende zomer toeschouwers te mogen ontvangen op het BK. "We hopen dat deze editie op een normale manier zal kunnen doorgaan, en dat wil voor ons zeggen met fans langs het parcours en vipzones, en niet volgens de 'nieuwe normaal'."

   

  Bondvoorzitter Tom Van Damme kijkt nu al uit naar de Belgische strijd. "Met Waregem keren we terug naar het hart van het wielrennen, voor een belangrijke afspraak op de wielerkalender. Het BK zal immers zwaar doorwegen op de selecties voor de Olympische Spelen, EK en WK in Leuven."

  Als we moeten aanpassen, zullen we wel aanpassen, maar het zou erg zijn als we reeds nu al een evenement zouden voorbereiden zonder publiek.

  Organisatie BK wielrennen in Waregem in 2021

  Hoe oogt het parcours?

  Het startschot van het derde BK ooit in Waregem wordt aan de hippodroom gegeven, de finish ligt aan de Verbindingsweg, in de buurt van het Regenboogstadion. 

   

  Het parcours is door de organisatoren opgedeeld in drie soorten rondes: bij de mannen volgt er een lange aanloop via de Briek Schotte- en André Defoort-rondes, die telkens vier keer afgelegd worden, alvorens er aan de vier finalerondes van telkens iets meer dan zestien kilometer wordt begonnen.

   

  Die finaleronde moet het parcours een stuk lastiger maken, met onderweg de kasseien van Herlegem, de Karmelberg en de Holstraat. Niet verrassend doet de finale zo denken aan Dwars door Vlaanderen.

   

  "We stonden voor twee uitdagingen", vertelde parcoursbouwer Guy Delesie. "Waregem moest in de kijker staan en tegelijkertijd moest het parcours selectief genoeg zijn. Aangezien er te weinig natuurlijke hindernissen zijn in Waregem zelf, zijn we deels moeten uitwijken naar Kruisem en Nokere."

   

  "Het is geen Parijs-Roubaix of Luik-Bastenaken-Luik, maar de kasseistrook van 800 meter, een stuk vals plat, de Holstraat en de Karmelberg (300m aan drie procent stijgingspercentage, maar wel op slechts drie kilometer van de finish) moeten het parcours toch selectief genoeg maken om de beteren vooraan te brengen."

   

  De vrouwen werken vier keer de Briek Schotte-ronde van achttien kilometer af om vervolgens de André Defoort-ronde over te slaan en rechtstreeks aan de finaleronde te beginnen, die ze drie keer rijden. De lokale rondes werden vernoemd naar de legendarische Briek Schotte en André Defoort, twee voormalige renners uit de streek.