Duitse "bomber" en doelpuntenmachine Gerd Müller is overleden

  Gerd Müller scoorde in zijn carrière gemiddeld meer dan 1 goal per wedstrijd.

  Duitsland rouwt om Gerd Müller, een van de productiefste en efficiëntste spitsen uit de voetbalgeschiedenis. Met zowel Bayern München als West-Duitsland won hij meer trofeeën dan een mens kan dromen. Müller leed al een aantal jaar aan de ziekte van Alzheimer.

  "Wat moet ik met die kleine dikke?"

  Gerd Müller tekende in 1964 voor Bayern Munchen, op zijn 18e. Hij dacht dat hij meer speelkansen zou krijgen bij Bayern dan bij München 1860, dat ook interesse toonde.

   

  Dat lijkt nu een rare redenering, maar toen speelde Bayern in de Regionalliga Süd, terwijl München 1860 een reeks hoger in de Bundesliga speelde.

   

  Bij Bayern had trainer Cajkovski geen goed oog in de nieuwe spits met zijn opvallend korte benen. “Wat moet ik met die kleine dikke?”, vroeg hij zich af. ”Hij lijkt wel een gewichtheffer.”

   

  In het begin hield Müller dan ook vooral de bank warm, maar eens hij het veld op mocht was er geen houden aan. 

  Alles wat er van Bayern is geworden, heeft het te danken aan Gerd Müller.

  Franz Beckenbauer

  Meer dan 1200 doelpunten

  Met Müller, aanvoerder Beckenbauer,  Breitner, Hoeness en doelman Maier kneedde trainer Udo Lattek het beste team in Europa. Müller was erbij toen Bayern drie jaar na elkaar Europacup I won, de vroegere Champions League. In 1974 scoorde hij tweemaal in de finale tegen Atletico Madrid. Ook het jaar nadien maakte hij een doelpunt in de finale tegen Leeds.

   

  Ook in de eigen competitie was Müller een doelpuntenmachine. In totaal zou hij meer dan 1200 doelpunten maken voor Bayern in 15 jaar. 7 maal werd hij topscorer in de Bundesliga. Het leverde Bayern 4 titels op, volgens icoon Franz Beckenbauer voor een groot deel te danken aan de onverbiddelijke spits: “Alles wat er van Bayern is geworden, heeft het te danken aan Gerd Müller."

   

  Müller maakte weinig briljante doelpunten, maar hij was wel klinisch efficiënt. Het Duitse werkwoord ‘Müllern’ is naar hem vernoemd. Het betekent zoiets als de bal in het doel frommelen.

  Müller maakte weinig briljante doelpunten, maar was klinisch efficiënt.

  Der Bomber der Nation

  Internationaal brak Muller door op de Wereldbeker van 1970. Hoewel Pelé met Brazilië er de show stal en wereldkampioen werd, ontging niemand de efficiëntie van Müller. In Mexico werd hij topscorer met 10 doelpunten. ‘Der Bomber der Nation’ was geboren.

   

  In 1972 volgde de eerste titel met de nationale ploeg. West-Duitsland werd Europees kampioen. Op de Heizel versloegen de Duitsers de Sovjet-Unie met 3-0, met bijna vanzelfsprekend 2 doelpunten van Müller. In de halve finale had hij er ook al 2 binnengelegd tegen de Rode Duivels.

  Müller (midden) werd in 1972 Europees kampioen en 1974 wereldkampioen met West-Duitsland.

  “Belangrijkste voetballer in de Duitse geschiedenis”

  Het absolute hoogtepunt vierde Müller in eigen land, toen hij het winnende doelpunt maakte in de finale van de Wereldbeker. Hij zadelde daarmee Nederland op met het grootste voetbaltrauma ooit.

   

  Verrassend genoeg stopte Müller meteen daarna als international. Hij had toen 68 doelpunten gemaakt in 62 interlands. Hij was pas 28.  Voor Jupp Heynckes, die ook met hem samenspeelde was hij “de belangrijkste voetballer in de Duitse geschiedenis”.

   

  Na zijn carrière raakte hij verslaafd aan alcohol, maar met de hulp van zijn vrienden bij Bayern overwon hij zijn probleem. In 2013 gebeurde iets eigenaardigs. Op een trainingskamp  in het Italiaanse Trento werd hij vermist. Nadien werd hij helemaal verward teruggevonden.

   

  Twee jaar later was duidelijk wat er aan de hand was. Müller had de ziekte van Alzheimer. Langzaam kwijnde hij weg in een verzorgingstehuis. Hij werd 75 jaar.

  In 2015 werd de ziekte van Alzheimer vastgesteld bij Müller.

  Steekkaart Gerd Müller

  Geboren: 3 november 1945
  Overleden: 15 augustus 2021
  Bijnaam: Der Bomber der Nation

   

  Teams:

  1963-1964 TSV 1861 Nördlingen (Dui)
  1964-1979 Bayern München (Dui)
  1979-1981 Fort Lauderdale Strikers (VS)

  1966-1974 West-Duitsland (62 caps/68 goals)


  Palmares:

  - 4x kampioen van Duitsland
  - 4x Duitse bekerwinst
  - 3x Europese Beker voor Landskampioenen
  - 1x Europese Beker voor Bekerwinnaars
  - Europees kampioen in 1972
  - Wereldkampioen in 1974
  - Gouden Bal (1970)
  - 7 keer Duits topschutter
  - 365 goals in 427 matchen in de Bundesliga (record)
  - 1.319 goals in 1.060 matchen voor Bayern en Duitsland samen