Bottas houdt gelegenheidsploegmaat Russell van de pole in Sakhir

  George Russell (hier achter Bottas) staat voor het eerst op de eerste startrij in zijn F1-carrière.

  George Russell heeft in zijn eerste kwalificatiesessie in een Mercedes niet teleurgesteld. De Brit, die als vervanger van Lewis Hamilton de voorkeur kreeg op Stoffel Vandoorne, was slechts een fractie trager dan zijn ploeggenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen start morgen vanaf de 2e rij.

  Voor de 2e week op een rij bivakkeren de F1-rijders in Bahrein, maar deze keer wel zonder Romain Grosjean (nog herstellende van zijn brandwonden) en Lewis Hamilton (positief op corona). De Belgische fans hadden gehoopt dat Hamilton vervangen zou worden door de 3e rijder Stoffel Vandoorne, maar Mercedes koos ervoor George Russell uit de Williams te plukken.

   

  Russell had het in de oefensessies al uitstekend gedaan en voor het eerst in zijn carrière haalde hij tijdens de kwalificaties Q3, iets waar Sebastian Vettel met zijn Ferrari deze keer niet in slaagde. De Duitser sneuvelde in Q2.

   

  Max Verstappen zette aanvankelijk de beste tijd neer in Q3, maar op het ultrakorte circuit in Sakhir moest hij voor de zoveelste keer dit seizoen toch de 2 Mercedes-rijders laten voorgaan.

   

  Russell perste er nog een snel rondje uit op het einde om zijn meer ervaren ploegmaat Valtteri Bottas alsnog de loef af te steken, maar hij strandde op 2 honderdsten.

  Russell: "Een week geleden had ik dit nooit geloofd"

  "Wat een intense week was dit!", sprak een onbevangen George Russell meteen na de kwalificaties. "Wie een week geleden gezegd zou hebben dat ik hier op de 2e plaats zou starten, had ik nooit geloofd."

   

  "Ik heb zoveel moeten leren op zo korte tijd. Eigenlijk moest ik eerst alles afleren over de Williams en dan bijleren over de Mercedes. Het is een totaal andere manier van rijden."

   

  "Ik was al blij dat ik Q3 haalde, maar op het einde kwam alles toch nog samen. Kwalificaties heb ik altijd goed gereden, maar een wedstrijd vereist toch nog wat meer finesse. Er staat morgen alvast niemand voor mij bij de start, dat heb ik al lang niet meer meegemaakt."