Ga naar de inhoud

Wat met (top)sport meteen na coronabesmetting? "Nog veel vraagtekens"

De coronacijfers stijgen steeds meer in het (Belgische) voetbal. Na een besmetting gaan de meeste spelers ook meteen weer aan de slag op het veld. Een verstandige keuze? KAA Gent-arts Jens De Decker: "Ze zeggen inderdaad dat er bij het coronavirus een bepaalde affiniteit is met de hartspier, maar ook daar zijn nog veel vraagtekens rond."

"Ik denk dat het voetbal veilig georganiseerd kan worden"

KAA Gent zelf kampt de laatste tijd ook met verschillende positieve coronabesmettingen. Uiteraard willen zij zo snel mogelijk terugkeren op het veld. De Wereld Vandaag belde met Jens De Decker, sportarts bij KAA Gent.

 

"Uiteraard bestaat daar een intern protocol voor", zegt De Decker. "Spelers die positief testen, isoleren we volgens de protocollen van de nationale autoriteiten. Spelers die heel snel geen symptomen meer vertonen, maar nog wel positief testen, proberen we licht actief te houden, weg van de groep. We volgen ze dan ook nog dagelijks op."

 

Maar er zijn nog zoveel zaken waar in het duister wordt getast met het coronavirus. Bestaan er risico's als spelers na een besmetting te vroeg weer het veld worden opgestuurd? "We baseren ons niet enkel op het testresultaat", verklaart De Decker.

 

"Spelers die symptomen hebben zoals hoesten, koorts, piepende/krakende longen, gaan we niet in de groep sturen. In het verleden, toen we corona nog niet kenden, lieten we spelers die ziek waren ook niet spelen."

Als ik zie hoe ze hier bij Gent omgaan met de protocollen en de richtlijnen volgen, dan denk ik dat het voetbal veilig georganiseerd kan worden.

Jens De Decker (sportarts KAA Gent)

Bij KV Mechelen waren er vorige week verschillende positieve coronagevallen in de A-kern. De club vroeg uitstel voor de partij tegen Club Brugge om gezondheidsredenen, zonder succes. "Ik ken de individuele casussen niet, maar als hun trainer denkt dat het niet goed voor hun gezondheid was, zal er misschien wel iets van waarheid inzitten."

 

De laatste weken zien we vaak een sneeuwbaleffect wat positieve coronatest betreft. Kijk maar naar Moeskroen-Eupen of Standard-Club Brugge, waar beide teams achtereenvolgens een corona-uitbraak kenden. Onverantwoord?

 

"Als ik zie hoe ze hier bij Gent omgaan met de protocollen en de richtlijnen volgen, dan denk ik dat het voetbal veilig georganiseerd kan worden en dan voel ik mezelf ook niet onveilig als ik op de club ben", is De Decker van mening.

"Affiniteit met de hartspier, maar nog veel vraagtekens"

Amerikaanse studies zeggen dat er een mogelijk risico is op een ontsteking van de hartspier na een coronabesmetting. Moet daar dan niet beter op gescreend worden? "Ik ben het daar absoluut mee eens. Elk individu moet apart bekeken worden."

 

"Als je een longontsteking hebt gehad, met koorts en een lage luchtweginfectie, moet je verder onderzoek plannen en zien dat er zeker geen littekenweefsel op het hart is gekomen. Maar dat kan je doortrekken naar elke respiratoire infectie."

 

"Ze zeggen inderdaad dat er bij het coronavirus een bepaalde affiniteit is met de hartspier, maar ook daar zijn nog veel vraagtekens rond."

 

Veel vraagtekens, inderdaad. Kijk bijvoorbeeld naar wielrenner Fernando Gaviria, die twee keer positief testte op het coronavirus en niet veel meer klaarspeelde nadien. De Decker, in het verleden ook nog actief bij Lotto-Soudal, relativeert: "Het is ook een kort wielerseizoen geweest met veel koersen op een korte termijn."

 

"Natuurlijk, een renner of atleet die twee weken out is met koorts, heeft geen ideale voorbereiding", verduidelijkt De Decker.