Pro League: "Als we hele speeldagen moeten uitstellen, komen we in problemen"

Peter Croonen

Met Eupen-KV Mechelen, Cercle Brugge-Moeskroen en Charleroi - Waasland-Beveren zijn er dit weekend 3 JPL-wedstrijden uitgesteld door het coronavirus. Hoe lang kan de Pro League dit volhouden? En wat is de reactie op het opnieuw sluiten van de stadion? Pro League-voorzitter Peter Croonen reageert bij Sporza.

Dat er voorlopig geen fans meer in de stadions mogen, kan Peter Croonen begrijpen. "Al zijn we natuurlijk wel ontgoocheld, want we hebben er alles aan gedaan om het veilig te organiseren, met protocols die op alle niveaus goedgekeurd zijn", zegt Croonen.

 

"Maar er is nu opnieuw een heel specifieke context, dus we begrijpen dit wel. De politiek beschikt over de meeste en de juiste informatie. Ik ga ervan uit dat zij de juiste beslissing nemen."

 

"Dit is wel opnieuw een klap. Niet eens financieel, want het was al neutraal of met verlies, maar wel voor de fans en voor de beleving. Met de nieuwe maatregelen kunnen de curves weer zakken en kunnen we opnieuw supporters toelaten als het weer verantwoord is. We hebben al getoond dat we dat veilig en professioneel kunnen."

 

Croonen benadrukt dat het vooral van belang is dat de wedstrijden kunnen blijven plaatsvinden, maar ook daar wringt het schoentje. Dit weekend zijn er al 3 wedstrijden uitgesteld door coronabesmettingen bij verschillende eersteklassers.

 

"Voor individuele wedstrijden vinden we wel een oplossing. Daarmee hadden we al rekening gehouden in de kalender. Maar als we volledige speeldagen moeten verplaatsen, komen we wel in de problemen."

Voor individuele wedstrijden vinden we wel een oplossing. Daarmee hadden we al rekening gehouden in de kalender.

Peter Croonen

Bondsvoorzitter: "Een stevige klap"

Bondsvoorzitter en Charleroi-preses Medhi Bayat reageerde bij de RTBF. "Het is een stevige klap voor onze sector, maar tegelijkertijd zitten we in zware tijden en is het onze verantwoordelijkheid solidair te zijn met onze regering en de beslissingen die ze neemt", klinkt het.

 

"We moeten dit steunen en hopen dat de situatie ons binnen een maand toelaat het publiek weer in de stadions te verwelkomen."

 

"We krijgen nog de kans om de wedstrijden te spelen, achter gesloten deuren, en de matchen worden op tv uitgezonden. Het is een manier om de mensen die moeten thuisblijven bezig te houden."

 

"Maar vanuit economisch standpunt is het in onze sector net als in alle andere heel lastig, want wij hebben al niet veel meer inkomsten. Nu zullen we onze abonnees bovendien misschien moeten vergoeden voor de wedstrijden die ze niet kunnen bijwonen."   

Mehdi Bayat