Judoka's onzeker na 8 maanden zonder competitie? "Koffiedik kijken"

  Toma Nikiforov moet zich niet al te veel zorgen maken in Boedapest.

  De Belgische judoka's kunnen het stof van hun wedstrijdoutfit kloppen, want na 8 maanden zonder competitie staan de Grand Slam van Boedapest en het EK voor de deur. Toch heeft Vlaams Technisch Directeur Topsport judo, Koen Sleeckx, kopzorgen.

  Koen Sleeckx tast in het duister over de fitheid van de Belgische judoka's. "Het is koffiedik kijken hoe hun fysieke en mentale gesteldheid zal zijn tegenover de concurrentie", zegt hij.

   

  "Sinds maart is iedereen in eigen land moeten blijven en dat betekent voor een klein land zoals België dat er amper voldoende geschikte sparringpartners zijn."

   

  "Daarnaast zal het hele coronaprotocol mentaal zwaar doorwegen op de atleten. Om te mogen afreizen naar Boedapest moesten zij kunnen aantonen dat zij twee keer een coronatest hebben ondergaan met een negatief resultaat."

   

  "Voor ze het hotel in Boedapest mogen betreden, moeten zij opnieuw een sneltest ondergaan en zowel in het hotel als in de arena moeten ze verplicht een mondmasker dragen als ze zich verplaatsen. Zij moeten de ganse tijd in hun eigen bubbel blijven."

  "Nikiforov zal probleemloos van start gaan"

  Europees kampioen Matthias Casse moet het toernooi in Boedapest laten schieten door een hamstringblessure, Toma Nikiforov (-100 kg) zal wel klaar zijn.

   

  "Nikiforov is wellicht de enige die probleemloos van start zal gaan in Boedapest. Een laatste test bewees dat hij conditioneel en judotechnisch klaar is voor het eerste groot toernooi sinds het voorjaar en van nature uit is hij een persoon die zich niet al te veel zorgen maakt."   

   

  Voor het EK in Praag (19-21 november) zit Koen Sleeckx met de grote vraag of ook daar kwalificatiepunten voor Tokio 2021 te verdienen zullen zijn. "In een aantal continenten zal er dit jaar geen gelijkaardig kampioenschap georganiseerd worden."

   

  "Daardoor is het niet denkbeeldig dat men voor het EK geen kwalificatiepunten meer gaat toekennen. Dat zou de Europeanen bevoordelen die een extra kans krijgen om punten te pakken voor de olympische ranking"