Campenaerts: "Kans op roze trui? 10 procent, maar ik heb een voordeel"

  Victor Campenaerts zal morgen een gooi doen naar de leiderstrui.

  Victor Campenaerts doet morgen in de openingsrit van de Giro meteen een gooi naar de roze trui op zijn tijdritfiets. Maar dan moet hij wel afrekenen met wereldkampioen Filippo Ganna. "Het snelheidsrecord van Rik Verbrugghe kan misschien wel sneuvelen", zegt hij.

  Voor de Grande Partenza op Sicilië mogen de wielerploegen meteen hun tijdritfietsen van stal halen. Werelduurrecordhouder Victor Campenaerts (NTT Pro Cycling) staat dan ook te trappelen om van het startpodium te rollen.

   

  Maar met wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna heeft hij een meer dan te duchten concurrent voor de roze trui. "Het is moeilijk om mijn kansen in te schatten: ik zou zeggen 10 procent", gokt Campenaerts.

   

  "Dat lijkt niet veel, maar behalve Ganna zijn er weinig andere renners die zo veel kansen hebben om te winnen."

   

  "Ganna is de uitgesproken topfavoriet, maar mijn voordeel is dat er schijfremmen op onze tijdritfietsen zitten. Dat zal toch een groot voordeel zijn als je tegen 100 kilometer per uur een haarspeldbocht nadert."

  Schijfremmen zullen toch een groot voordeel zijn als je tegen 100 kilometer per uur een haarspeldbocht nadert.

  Campenaerts: "Het zal spectaculair worden"

  Het parcours van de tijdrit is ook verrassend: na een korte klim volgt een lange afdaling met een vlak staartje. "Het is een zeer apart parcours", aldus Campenaerts.

   

  "Ik heb nog nooit zoiets gedaan. Het zal spectaculair zijn. Het snelheidsrecord van Rik Verbrugghe kan misschien wel sneuvelen." In de Giro-proloog van 2001 verblufte Verbrugghe met een gemiddelde van net geen 59 km/u.

   

  Voor Campenaerts staat er na het afhaken van sponsor NTT nog wat meer op het spel in de Giro. "Het verandert weinig aan de insteek: ik probeer sowieso de roze trui te pakken. Maar als ik een schitterende prestatie kan neerzetten, dan kan de ploeg misschien gemakkelijk een nieuwe sponsor vinden of ik misschien een nieuwe ploeg vinden."