Christophe Vandegoor: "Stel je voor dat Bernal naar huis moet door een positief staflid"

Een medewerker van Ineos testte positief op het coronavirus.

Het peloton haalde vandaag opgelucht adem toen het nieuws doorsijpelde dat geen enkele renner positief had getest op corona. "Maar bij Ineos zullen ze de riem toch een beetje aanspannen", denkt Christophe Vandegoor.

Bij het AG2R van Oliver Naesen, het Cofidis van Guillaume Martin (3e in de stand), het Mitchelton-Scott van ex-leider Adam Yates en het Ineos Grenadiers van Egan Bernal is iemand van de ploeg naar huis gestuurd na een positieve coronatest.

 

Christian Prudhomme, zelf besmet met het coronavirus, maakte het vandaag nog een keer duidelijk: bij twee positieve gevallen in de ploegbubbel van 30 man binnen 1 week moet die ploeg naar huis.

 

"Die vier ploegen moeten zich een week lang zorgen maken. Dat zal toch aankomen bij Ineos dat met Egan Bernal de Tour wil winnen", denkt Christophe Vandegoor. "Stel je voor dat de titelverdediger naar huis moet door een positief staflid."

 

"Bij Ineos zullen ze de riem toch een beetje aanspannen en niet meer zo los houden. Gisteren zag ik op de rustdag veel renners, ook van Ineos, een terrasje doen."

"Zullen de ploegdokters het spel eerlijk spelen?"

"Nu komt de verantwoordelijkheid bij de ploegdokters terecht. Zij moeten tot de volgende test (volgende week maandag op de rustdag) goed in de gaten houden of er mensen in de ploeg zijn met symptomen", zegt Vandegoor. 

 

"Dat is een heel moeilijke situatie, want je komt weer terecht in de discussie van voor de Tour: zal het spel eerlijk gespeeld worden?"

 

"Stel je voor dat achteraf uitkomt dat je ik-weet-niet-hoeveel mensen uit het peloton hebt aangestoken. Er is voor minder een juridische strijd begonnen, het gaat om veel geld."

Ik kon wel merken dat die koersbubbel niet hermetisch is afgesloten. Zo kwam ik in mijn hotel Greipel, Van Asbroeck en Hermans tegen, weliswaar mét mondmasker.

Vier stafleden uit 4 verschillende ploegen zijn besmet geraakt. "Maar 4 positieve gevallen op een totaal van 841, dat is een normaal Frans gemiddelde", zegt Vandegoor.

 

"Ik kon de afgelopen dagen wel merken dat die koersbubbel niet hermetisch is afgesloten. Zo logeerde ik in hetzelfde hotel als Astana, Total-Direct Energie en Israel Start-Up Nation."

 

"Zo kwam ik in de lift en op de gang André Greipel, Tom Van Asbroeck en Ben Hermans tegen, weliswaar mét mondmasker. Maar voorlopig kunnen we enkel concluderen dat de bubbel werkt, want geen enkele renner is positief."

Tour de France
-
ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
1wegwedstrijdBilbao - Bilbao182 km
2wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - San Sebastián209 km
3wegwedstrijdAmorebieta-Etxano - Bayonne185 km
4wegwedstrijdDax - Nogaro182 km
5wegwedstrijdPau - Laruns165 km
6wegwedstrijdTarbes - Cauterets-Cambasque145 km
7wegwedstrijdMont-de-Marsan - Bordeaux170 km
8wegwedstrijdLibourne - Limoges201 km
9wegwedstrijdSaint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme184 km
10wegwedstrijdVulcania - Issoire167 km
11wegwedstrijdClermont-Ferrand - Moulins180 km
12wegwedstrijdRoanne - Belleville-en-Beaujolais169 km
13wegwedstrijdChâtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier138 km
14wegwedstrijdAnnemasse - Morzine152 km
15wegwedstrijdLes Gets - Saint-Gervais-les-Bains180 km
16individuele tijdritPassy - Combloux22 km
17wegwedstrijdSaint-Gervais-les-Bains - Courchevel166 km
18wegwedstrijdMoûtiers - Bourg-en-Bresse186 km
19wegwedstrijdMoirans-en-Montagne - Poligny173 km
20wegwedstrijdBelfort - Le Markstein133 km
21wegwedstrijdSaint-Quentin-en-Yvelines - Parijs115 km