Christophe Vandegoor: "Stel je voor dat Bernal naar huis moet door een positief staflid"

  Een medewerker van Ineos testte positief op het coronavirus.

  Het peloton haalde vandaag opgelucht adem toen het nieuws doorsijpelde dat geen enkele renner positief had getest op corona. "Maar bij Ineos zullen ze de riem toch een beetje aanspannen", denkt Christophe Vandegoor.

  Bij het AG2R van Oliver Naesen, het Cofidis van Guillaume Martin (3e in de stand), het Mitchelton-Scott van ex-leider Adam Yates en het Ineos Grenadiers van Egan Bernal is iemand van de ploeg naar huis gestuurd na een positieve coronatest.

   

  Christian Prudhomme, zelf besmet met het coronavirus, maakte het vandaag nog een keer duidelijk: bij twee positieve gevallen in de ploegbubbel van 30 man binnen 1 week moet die ploeg naar huis.

   

  "Die vier ploegen moeten zich een week lang zorgen maken. Dat zal toch aankomen bij Ineos dat met Egan Bernal de Tour wil winnen", denkt Christophe Vandegoor. "Stel je voor dat de titelverdediger naar huis moet door een positief staflid."

   

  "Bij Ineos zullen ze de riem toch een beetje aanspannen en niet meer zo los houden. Gisteren zag ik op de rustdag veel renners, ook van Ineos, een terrasje doen."

  "Zullen de ploegdokters het spel eerlijk spelen?"

  "Nu komt de verantwoordelijkheid bij de ploegdokters terecht. Zij moeten tot de volgende test (volgende week maandag op de rustdag) goed in de gaten houden of er mensen in de ploeg zijn met symptomen", zegt Vandegoor. 

   

  "Dat is een heel moeilijke situatie, want je komt weer terecht in de discussie van voor de Tour: zal het spel eerlijk gespeeld worden?"

   

  "Stel je voor dat achteraf uitkomt dat je ik-weet-niet-hoeveel mensen uit het peloton hebt aangestoken. Er is voor minder een juridische strijd begonnen, het gaat om veel geld."

  Ik kon wel merken dat die koersbubbel niet hermetisch is afgesloten. Zo kwam ik in mijn hotel Greipel, Van Asbroeck en Hermans tegen, weliswaar mét mondmasker.

  Vier stafleden uit 4 verschillende ploegen zijn besmet geraakt. "Maar 4 positieve gevallen op een totaal van 841, dat is een normaal Frans gemiddelde", zegt Vandegoor.

   

  "Ik kon de afgelopen dagen wel merken dat die koersbubbel niet hermetisch is afgesloten. Zo logeerde ik in hetzelfde hotel als Astana, Total-Direct Energie en Israel Start-Up Nation."

   

  "Zo kwam ik in de lift en op de gang André Greipel, Tom Van Asbroeck en Ben Hermans tegen, weliswaar mét mondmasker. Maar voorlopig kunnen we enkel concluderen dat de bubbel werkt, want geen enkele renner is positief."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar