• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Christophe Vandegoor: "Stel je voor dat Bernal naar huis moet door een positief staflid"

  Een medewerker van Ineos testte positief op het coronavirus.

  Het peloton haalde vandaag opgelucht adem toen het nieuws doorsijpelde dat geen enkele renner positief had getest op corona. "Maar bij Ineos zullen ze de riem toch een beetje aanspannen", denkt Christophe Vandegoor.

  Bij het AG2R van Oliver Naesen, het Cofidis van Guillaume Martin (3e in de stand), het Mitchelton-Scott van ex-leider Adam Yates en het Ineos Grenadiers van Egan Bernal is iemand van de ploeg naar huis gestuurd na een positieve coronatest.

   

  Christian Prudhomme, zelf besmet met het coronavirus, maakte het vandaag nog een keer duidelijk: bij twee positieve gevallen in de ploegbubbel van 30 man binnen 1 week moet die ploeg naar huis.

   

  "Die vier ploegen moeten zich een week lang zorgen maken. Dat zal toch aankomen bij Ineos dat met Egan Bernal de Tour wil winnen", denkt Christophe Vandegoor. "Stel je voor dat de titelverdediger naar huis moet door een positief staflid."

   

  "Bij Ineos zullen ze de riem toch een beetje aanspannen en niet meer zo los houden. Gisteren zag ik op de rustdag veel renners, ook van Ineos, een terrasje doen."

  "Zullen de ploegdokters het spel eerlijk spelen?"

  "Nu komt de verantwoordelijkheid bij de ploegdokters terecht. Zij moeten tot de volgende test (volgende week maandag op de rustdag) goed in de gaten houden of er mensen in de ploeg zijn met symptomen", zegt Vandegoor. 

   

  "Dat is een heel moeilijke situatie, want je komt weer terecht in de discussie van voor de Tour: zal het spel eerlijk gespeeld worden?"

   

  "Stel je voor dat achteraf uitkomt dat je ik-weet-niet-hoeveel mensen uit het peloton hebt aangestoken. Er is voor minder een juridische strijd begonnen, het gaat om veel geld."

  Ik kon wel merken dat die koersbubbel niet hermetisch is afgesloten. Zo kwam ik in mijn hotel Greipel, Van Asbroeck en Hermans tegen, weliswaar mét mondmasker.

  Vier stafleden uit 4 verschillende ploegen zijn besmet geraakt. "Maar 4 positieve gevallen op een totaal van 841, dat is een normaal Frans gemiddelde", zegt Vandegoor.

   

  "Ik kon de afgelopen dagen wel merken dat die koersbubbel niet hermetisch is afgesloten. Zo logeerde ik in hetzelfde hotel als Astana, Total-Direct Energie en Israel Start-Up Nation."

   

  "Zo kwam ik in de lift en op de gang André Greipel, Tom Van Asbroeck en Ben Hermans tegen, weliswaar mét mondmasker. Maar voorlopig kunnen we enkel concluderen dat de bubbel werkt, want geen enkele renner is positief."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Nice - Nice156 kmKristoffKristoff
  2/>Nice - Nice185 kmAlaphilippeAlaphilippe
  3/>Nice - Sisteron198 kmEwanAlaphilippe
  4/>Sisteron - Orcieres-Merlette160.5 kmRoglicAlaphilippe
  5/>Gap - Privas183 kmvan AertYates
  6/>Le Teil - Mont Aigoual191 kmLutsenkoYates
  7/>Millau - Lavaur168 kmvan AertYates
  8/>Cazères - Loudenvielle141 kmPetersYates
  9/>Pau - Laruns153 kmPogacarRoglic
  10/>Le Château-d'Oléron - Saint-Martin-de-Ré168.5 kmBennettRoglic
  11/>Châtelaillon-Plage - Poitiers166.5 kmEwanRoglic
  12/>Chauvigny - Sarran218 kmHirschiRoglic
  13/>Châtel-Guyon - Pas de Peyrol191.5 kmMartínezRoglic
  14/>Clermont-Ferrand - Lyon194 kmKraghRoglic
  15/>Lyon - Col du Grand Colombier174.5 kmPogacarRoglic
  16/>La Tour-du-Pin - Côte 2000164 kmKämnaRoglic
  17/>Grenoble - Col de la Loze170 kmLópezRoglic
  18/>Méribel - La Roche-sur-Foron175 kmKwiatkowskiRoglic
  19/>Bourg-en-Bresse - Champagnole166.5 kmKraghRoglic
  20Lure - La Planche des Belles Filles36.2 kmPogacarPogacar
  21/>Mantes-la-Jolie - Parijs122 kmBennettPogacar