Gezien in Vive le vélo: "geit" Zakarin en "tekenaar" Tim Declercq

  Bram Tankink, Hanne Mestdagh en Tomas Van Den Spiegel waren te gast bij Karl Vannieuwkerke.

  In Vive le vélo werden gisteren weer heel wat koersthema's aangesneden. Bram Tankink had het over de afdaling van Zakarin en de samenstelling van wielerploegen. We leerden Tim Declercq wat beter kennen en ook Wout van Aert kon niet ontbreken.

  "Zakarin daalt als een geit"

  Nans Peters, winnaar van de eerste Pyreneeënrit, merkte op dat Ilnoer Zakarin sterk aan het klimmen was. Al lieten de daalcapaciteiten van de Rus, die samen met de Fransman op kop reed, te wensen over. 

   

  "Ik zag dat Zakarin daalde als een geit in de afdaling van de Col du Menté", vertelt Peters. "Op de top van de voorlaatste beklimming nam ik de kop en reed dan mijn eigen afdaling." De renner van CCC kwam niet meer aansluiten. 

   

  Bram Tankink kreeg de kriebels van Zakarins afdaling: "Ik had echt schrik. Het ziet er zo wankel uit. Er zat geen lijn in. De Rus hangt naast zijn fiets en daar verlies je veel energie door."

   

  "Dalen kan je leren. Vroeger bij Lotto-Jumbo heb ik van een downhilltrainer uit het mountainbiken veel opgestoken.", zei Tankink.

  "De route van een training moet voor Tim steeds een mooi tekeningetje zijn op Strava"

  De kaart bracht Ine Beyen deze keer naar het trainingsgroepje van Tim Declercq: de Melkerie. Zij zijn momenteel op stage in de Ardennen. 

   

  Stijn Steels is een ploegmaat van Declercq bij Deceuninck-Quick Step. Samen woonden ze 5 jaar in Gent. "Onze ouders hebben dat besloten toen we naar de universiteit gingen. Een gearrangeerd huwelijk was het."

   

  "Tim wil altijd de route uitstippelen op training. Het moet een mooi tekeningetje zijn op Strava. De wegen mogen niet kruisen, het moet altijd een mooi cirkeltje zijn", verklapte Steels. 

  "Wielerploegen worden te weinig samengesteld op basis van teamspelers"

  Volgens Karl Vannieuwkerke waren zijn gasten van gisteren alledrie teamspelers bij uitstek. "De lijm van een ploeg", vond hij. 

   

  "Een "role player" heet dat in het basketbal", duidde Tomas Van Den Spiegel. "Maar een "role cyclist" bestaat niet, denk ik."

   

  "In het wielrennen stellen ze ploegen te weinig samen op basis van eigenschappen als teamspelers. Vaak zet men gewoon wat sterren bij elkaar", zei Tankink. 

   

  "Quick Step komt wel al jaren als ploeg voor de dag. Zij zijn daar het grootste voorbeeld van. Dat smeedt een band."

  "Ik was blij toen Van Aert zich aan de kant zette. Hij was weer menselijk"

  Wout van Aert leidde het peloton op de Port de Balès opnieuw naar boven.

   

  Van Den Spiegel: "Ik dacht: hij gaat het toch niet opnieuw doen? En hij deed het opnieuw, maar uiteindelijk gaat Van Aert toch aan de kant. Daar was ik blij om. Hij was weer menselijk."