Kan nieuwe bondscoach Red Dragons stabiliteit geven? "Hebben nood aan motivator"

  Fernando Munoz is eindelijk in België. De Spanjaard werd eind februari al aangekondigd als nieuwe bondscoach van de Red Dragons, maar door de coronacrisis en de eindfase van de Griekse competitie kon hij nu pas bij een training aanwezig zijn. "We kunnen nog een stapje hoger zetten op de Europese ladder", is hij ambitieus.

  Tijd voor een nieuw project

  Munoz is in België vooral op zoek naar een nieuwe uitdaging. "Ik werk al 25 jaar voor de Spaanse federatie, op alle mogelijk niveaus", vertelt hij. "De afgelopen 9 jaar was ik coach van de nationale mannenploeg. Ik had al enkele keren de kans om elders aan de slag te gaan, maar het was nooit het goede moment. Nu wel. Zowel voor de Spaanse spelers die wel eens moesten veranderen van coach als voor mezelf. Ik had ook nood aan een nieuw project."

   

  De Red Dragons leunen al een aantal jaren tegen de Europese top aan, maar het laatste stapje zetten, lukt maar niet. Gelooft Munoz dat dit alsnog kan? "Ja, dat is een van de redenen waarom ik naar hier ben gekomen. We kunnen een stapje hoger zetten op de Europese ladder, al is het niveau in Europa ontzettend hoog."

   

  "We hebben spelers met een goede mix qua leeftijd, met kwaliteiten én met ervaring. Het zal niet snel gaan, we zullen hard moeten werken, maar ik hoop dat we dan samen dat doel kunnen bereiken."

  Volgend seizoen ben ik geen clubcoach, al mijn aandacht gaat naar de Red Dragons

  "Je hebt niet alleen techniek, tactiek en fysiek nodig. Om een winnend team te smeden moet je vooral een hechte groep smeden. Respect, inzet en werklust, dat zijn allemaal belangrijke waarden die we moeten ontwikkelen."

  Munoz combineerde de laatste jaren zijn job als Spaans bondscoach met het trainen van een club. Volgend seizoen focust hij zich uitsluitend op de Red Dragons. "Door de hele coronaperiode was het dit jaar al heel moeilijk, ik wil dat volgend jaar niet nog eens meemaken. Ik wil bovendien de Belgische spelers beter leren kennen en zal dus ook hier naar de competitie komen kijken. We hebben in 2021 immers een belangrijke zomer met ondermeer een EK."

  Niet de reputatie van Baeyens, Heynen of Anastasi

  Je kan er moeilijk omheen, Fernando Munoz is geen reus. "Dat een coach al dan niet een topspeler geweest is, maakt voor mij niet uit", vertelt Sam Deroo. "Vaak weet ik pas achteraf hoe goed een bepaalde coach als speler was."

   

  De kapitein van de Red Dragons verwoordt zijn eerste kennismaking met de nieuwe bondscoach op zijn typische manier. "Je ziet onmiddellijk dat hij geen topspeler geweest is. Hij is een duim groot. Maar dat speelt geen rol, hij kan een goede coach zijn. Hij is gepassioneerd door volleybal, zo wilde hij bijvoorbeeld de afgelopen tijd video's van al onze trainingen bekijken."

  Je ziet direct dat het geen topspeler geweest is. Hij is een duim groot.

  Sam Deroo

  Dat de naam van Munoz bij velen nog wat onbekender klinkt, hoeft dus geen probleem te zijn. "Er zijn veel mensen zonder grote naam die toch goed werk leveren. Belangrijk is dat hij een goede motivator is, want daar hebben we nu vooral nood aan. Hij zal spelers moeten motiveren om voluit voor het nationale team te gaan. Ik hoop dat we positief kunnen samenwerken."