Triatleten Jelle Geens en Marten Van Riel: "Volgend jaar zijn onze medaillekansen groter in Tokio"

  4 jaar geleden maakten Jelle Geens en Marten Van Riel hun olympisch debuut.

  Het uitstel van de Olympische Spelen in Tokio kan nog positief uitdraaien voor de Belgische triatleten. "Dat jaar extra kan in ons voordeel spelen", klinkt het bij Jelle Geens en Marten Van Riel in koor. "Onze medaillekansen zullen niet geslonken zijn."

  Marten Van Riel: "Even moeilijk gehad"

  Voor topsporters was het uitstel van de Olympische Spelen een flinke opdoffer. "Als sporter zit je in een bubbel en toen die doorprikt werd, had ik het moeilijk", geeft Marten Van Riel toe.

   

  "Het is ook niet zomaar een jaar dat werd uitgesteld. Als kind droomde ik van de Olympische Spelen en dat viel nu even in het water, ook omdat ik stilaan naar de langere afstand wil toewerken."

   

  Naast zwemmen, fietsen en lopen doet Van Riel ook aan yoga, om zich te ontspannen. "Ik ben ermee gestart om wat flexibeler te worden. En het helpt me ook om wat rustiger te worden, want ik denk veel na", lacht de 27-jarige triatleet.


  "De focus ligt nu op de Spelen in 2021, hopelijk gaan die wel door en kunnen we een medaille pakken. Individueel of met de ploeg, voor mij mag het allebei."

   

  In 2016 debuteerde Van Riel met een 6e plaats op de Spelen. "In Tokio wil ik minstens even goed presteren. Ik nam het daar op tegen gevestigde waardes, terwijl Jelle (Geens, red) en ik aan het opkomen waren."

   

  "Dat jaar extra kan dus ook in ons voordeel spelen", denkt Van Riel, "ook voor mijn landgenotes Claire Michel en Valerie Barthelemy. Onze medaillekansen zijn zeker niet verkleind, eerder vergroot."

  Jelle Geens: "Besef nu dat ik veel van de sport houd"

  "Ons hele wedstrijdprogramma is helemaal in de war gestuurd, vooral de Spelen waren een grote schok", doet Jelle Geens zijn verhaal. "De voorbije weken heb ik wel beseft dat ik erg veel van de sport houd en nog graag train ook. Als ik gewoon thuis zit, verveel ik me toch maar."


  "Misschien komt het uitstel van de Spelen niet ongelegen voor mezelf en voor de Belgische ploeg. Ik train nog maar sinds 2017 echt hard. Met een extra trainingsjaar kan ik nog beter scoren. En dat geldt ook voor de rest van de ploeg."


  "Onze medaillekansen zijn dus echt niet geslonken. Vorig jaar stond ik 2 keer op het podium in het WTS-circuit, wedstrijden op topniveau. Individueel ga ik vol voor het olympisch podium."


  "Met de ploeg moeten we mikken op een top 8 of een top 5. Misschien komt er zelfs meer uit de bus", hoopt Geens.

  VIDEO: Triatleten houden wedstrijdje swim-run

  Bondscoach: "Spelen waren misschien net te vroeg gekomen"

  Claire Michel: "Corona heeft me iets meer tijd gegeven om te herstellen"