Van Avermaet stippelt ritjes uit van Parelvissers: "Hij is wat autistisch op dat vlak"

  Greg Van Avermaet met collega-Parelvissers Oliver Naesen en Gijs Van Hoecke.

  Het trainingsgroepje van Greg Van Avermaet stoomt zich (meestal) in de Vlaamse Ardennen klaar voor het wielerseizoen. "Soms strijden we om als eerste boven te komen op de hellingen, maar soms moet je ook wel je verstand gebruiken", legt Van Avermaet uit.

  Van Avermaet: "We hebben onze 3 vaste toeren"

  De herkomst van de naam "Parelvissers" blijft voorlopig nog een geheim bij het trainingsgroepje van Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en co.

   

  Maar de olympische kampioen geeft ons wel een inkijkje in de trainingstochten die het groepje maakt. "Meestal stippel ik de ritten zelf uit", lacht Van Avermaet.

   

  "Ik wil graag weten wat er op me afkomt op training. Als iemand anders zich begint te bemoeien met het parcours, heb ik dat niet zo graag."

   

  "Op dat vlak is Greg een beetje autistisch", voegt trainingsmakker Gijs Van Hoecke eraan toe. "Greg heeft zijn 3 vaste toeren: eentje om los te rijden, eentje richting de Vlaamse Ardennen en eentje richting Antwerpen."

   

  De wind speelt wel altijd een factor. "We proberen altijd eerst tegen de wind in te rijden", zegt Van Avermaet. "Toen er oostenwind was, reden we telkens richting Antwerpen. Dat is net iets minder aantrekkelijk voor ons, omdat je daar minder hellingen hebt."

   

  "Maar meestal staat er zuidwestenwind, wat ideaal is voor ons. We rijden dan naar de Vlaamse Ardennen. Na 2 à 3 uur kunnen we dan terugdraaien en kunnen we weer naar huis fietsen."

  "Fietstochten uitstippelen op Strava"

  Het is niet zo dat Van Avermaet en co altijd exact dezelfde toeren rijden. "Af en toe probeer ik ook wel wat variatie te steken in onze tochten."

   

  "Dat  is leuk, omdat je dan een nieuw bergje ontdekt en soms in een nieuwe streek komt."

   

  "Ik probeer die ritten meestal op Strava uit te stippelen, omdat je perfect weet hoeveel kilometer die tocht dan zal zijn. Je zal dan niet thuiskomen met een uur extra in de benen."

  "Als eerste bovenkomen op de hellingen"

  Zou Van Avermaet ook niet liever wat vaker alleen trainen? "Het is aangenaam om in gezelschap te fietsen. De tijd gaat sneller voorbij en je bent extra gemotiveerd."

   

  Hoe gaat het er eigenlijk aan toe op training bij de Parelvissers? "Soms zijn er dagen waarop we strijden om als eerste boven te komen op de hellingen. Dat zijn leuke dagen", lacht Van Avermaet.

   

  "Maar soms moet je ook wel je verstand gebruiken en wat minder snel trainen. Anders zou je elkaar een beetje dood rijden. Daar loert het gevaar voor de mannen die wat minder sterk zijn. Zij zullen niet beter worden door elke training vol te rijden."

   

  "Maar soms moet je het verstand ook eens durven uit te zetten en koersen op het juiste moment."

  Soms moet je ook wel je verstand gebruiken en wat minder snel trainen. Anders zou je elkaar wat dood rijden. Daar loert het gevaar voor de mannen die wat minder sterk zijn.

  Greg Van Avermaet

  Help Van Avermaet aan zege in Virtual Baloise Belgium Tour

  Tot en met zondag vindt er een alternatieve Baloise Belgium Tour plaats. 12 profrenners (onder wie Van Avermaet) voeren elk een team van wielertoeristen aan die zoveel mogelijk kilometers moeten verzamelen.

   

  Al wie graag fietst, kan zich inschrijven en belandt automatisch in de ploeg van een van de kopmannen of -vrouwen.

   

  Iedereen legt individueel zijn of haar kilometers af. Al die kilometers samen vormen het totaal van de ploeg en zo wint elke dag de ploeg met de meeste kilometers de "rit", na 5 dagen kennen we de eindwinnaar. 

   

  >> Schrijf je in op www.virtualbaloisebelgiumtour.be

  Help 1 van deze 12 kopmannen of -vrouwen aan de zege