Bart Goor droeg openingsgoal Euro 2000 op aan pasgeboren zoon: "Is nu groter dan ik"

  Bart Goor speelde 78 keer voor de Rode Duivels, in 2000 was hij een vaste waarde geworden.

  Exact 20 jaar geleden maakte Bart Goor (47) de openingsgoal op Euro 2000 in België en Nederland en zette zo België in Brussel op weg naar winst tegen Zweden. "Dat was een van de mooiste momenten uit mijn carrière", blikt de oud-middenvelder terug.

  Op 10 juni 2000 schreef Bart Goor voetbalgeschiedenis: "Het is al lang geleden, maar ik weet dat we heel goed gestart zijn. Die 2-1-zege in de openingsmatch was top. We konden niet beter beginnen, maar helaas zijn we zo niet verder blijven doen."

   

  Voor 50.000 man in Brussel scoorde Bart Goor op slag van rust de 1-0. "Het was niet het mooiste doelpunt uit mijn carrière, maar wel een van de mooiste momenten. Ik droeg die goal toen op aan mijn pasgeboren zoon Robbe. Ik herinner hem daar zeker niet elke dag aan. De tijd gaat zo snel. Hij is ondertussen al groter dan ik. Het is mooi dat ik dat toen kon doen."

   

  Na een goed begin volgde verlies tegen Italië en Turkije en ging België als gastland eruit. Waarom ging het bergaf? Goor: "Dat kwam zo op dat moment. Je hebt niet alles in de hand. We hadden in de slotmatch nog kans tegen Turkije en wilden wel, maar het liep niet zoals het moest gelopen zijn. Dat was een frustratie bij iedereen. Zeker omdat je een goed gevoel had na de openingswedstrijd."

   

  "De tweede ronde was toch een must. We waren daar ook sterk genoeg voor, alhoewel het al bij al toch een sterke poule was. Ik denk dat de generatie van nu individueel meer talent heeft, maar als groep stonden wij toen heel sterk. Iedereen moest wel top zijn om topprestaties neer te zetten, maar ik denk dat niet iedereen toen de juiste vorm had."

   

  "Natuurlijk kwam daar flinke kritiek op. De verwachtingen, ook van ons, lagen hoger, zeker na die gewonnen openingsmatch."

  "Wij speelden als underdog"

  Nu blaakt België als nummer 1 van de wereld van vertrouwen en speelt elke match om te winnen. "Toen waren wij de underdog", aldus de 78-voudige international. "Wij waren niet een van de toplanden. De huidige ploeg kan veel meer bereiken dan wij toen. Maar het zijn andere tijden, het is ook een ander soort voetbal geworden. Dit is een gouden generatie en hopelijk verzilveren ze dat."

   

  "Wij hadden ook wel spelers die het verschil konden maken, maar niet zoals Eden Hazard of Kevin De Bruyne dat nu kunnen."

   

  Ziet de ex-speler van Genk, Anderlecht en Feyenoord dat Euro als een hiaat in zijn carrière? "Achteraf bekeken heb ik veel te weinig genoten van dat toernooi en van mijn carrière. Ik denk dat meerdere spelers dat hebben. Als ik het zou kunnen herdoen, denk ik dat ik nog harder zou trainen, er meer zou willen uithalen en meer zou genieten, maar in je carrière ben je daar niet mee bezig. Maar ik mag terugblikken op een heel mooie carrière."

  Bekijk het interview met Bart Goor:

  Bekijk de 2-1 van België tegen Zweden, met de 1-0 van Bart Goor:

  Meer over Euro 2000, 20 jaar geleden: