Sporza Retro: Welke Belgische zege op Roland Garros wil je zondag bekijken?

  Filip Dewulf, Kim Clijsters of Justine Henin?

  Zondag is er weer een aflevering van Sporza Retro. Dit keer kunt u niet stemmen voor een wielerwedstrijd, maar wel voor een Belgische zege op Roland Garros. Breng je stem uit en kijk zondag op Eén vanaf 10 voor drie. 

  1997: Belgische fans stuwen Filip Dewulf naar winst in 5 sets

  Filip Dewulf haalt in 1997 via de kwalificaties de hoofdtabel op Roland Garros. In de derde ronde neemt hij het op tegen Albert Portas, een Spaanse gravelspecialist.

   

  "We trakteerden de toeschouwers op een geweldige partij en het werd 8-6 in de vijfde set. We hebben bijna vier uur getennist in een wedstrijd die alles had: hoog niveau, spanning en ambiance", herinnerde Dewulf 20 jaar later nog.

   

  Dewulf sneuvelt dat jaar pas in de halve finales, tegen de latere winnaar Gustavo Kuerten.

  2001: Kim Clijsters en Justine Henin treffen elkaar in halve finale

  In 2001 doen Kim Clijsters en Justine Henin voor de eerste keer van zich spreken op een grandslamtoernooi. Ze halen verrassend de halve finales en moeten het daar tegen elkaar uitvechten voor een ticket voor de finale.

   

  In een spannende driesetter wint Justine Henin de eerste set, maar uiteindelijk is Clijsters de eerste Belgische in een grandslamfinale. Die zal ze verliezen van Jennifer Capriati, met 12-10 in de derde set.

  2003: Henin zet controversieel duel met Serena Williams naar haar hand

  Justine Henin heeft haar zinnen gezet op een eerste grandslamzege in Parijs. Maar in de halve finales wacht eerste reekshoofd Serena Williams, de grote favoriet in Parijs.

   

  In een controversiële wedstrijd is er een incident tussen Henin en Williams en daarop kiest het Franse publiek luidruchtig de kant van Henin. Onze landgenote wint uiteindelijk in 3 sets en zegeviert daarna ook in de finale tegen Kim Clijsters.