Peter Vandenbempt: "Wat na 31 juli mag, blijft nog altijd onduidelijk en dat is logisch"

  Ook tijdens de coronacrisis brengt Peter Vandenbempt verslag uit over het Belgische voetbal.

  Nu de Nationale Veiligheidsraad beslist heeft dat er al zeker tot 31 juli niet meer gevoetbald mag worden, weet de Pro League toch min of meer waar de Belgische voetbalclubs staan. "Laten we er maar van uitgaan dat de competitie zal stoppen", stelt onze commentator Peter Vandenbempt.

  Is er nu duidelijkheid voor de Belgische voetbalclubs? "Ja en neen", zegt Peter Vandenbempt in een eerste reactie na de persconferentie van premier Sophie Wilmès.

   

  "De sportwereld weet wat hij tot 31 juli niet mag. Wat daarna wel mag en wanneer dat eventueel mag, dat blijft even onduidelijk als vanmorgen."

   

  "Dat is ook logisch, want de evolutie van de crisis moet worden gevolgd. Pas later zullen de clubs weten of ze hun wedstrijden kunnen organiseren."

   

  "Minister-president Jan Jambon zei het ook: het is niet 100 procent zeker dat de competities vanaf 1 augustus sowieso hervat kunnen worden. Dat kan nog opgeschoven worden in de tijd, zoals in Nederland al tot begin september het geval is."

   

  "Ook over groepstrainingen is veel onduidelijkheid. Daar had men toch op een indicatie gerekend. Het is anders in Duitsland, waar over enkele weken - ongelofelijk maar waar - de competitie zal hervatten."

   

  "Bij dat laatste kan ik overigens met mijn verstand niet bij. Ik kijk er met belangstelling én argwanend naar uit. Het is een groot waagstuk. Maar misschien blijkt over enkele maanden dat bij de Duitsers alles vlekkeloos is verlopen."

  De sportwereld weet wat hij tot 31 juli niet mag. Wat daarna wel mag en wanneer dat eventueel mag, dat blijft even onduidelijk als vanmorgen.

  Peter Vandenbempt

  Voetballen begin augustus?

  In theorie zou er dus wel vanaf 1 augustus gevoetbald kunnen worden. Welke matchen dat weekend eventueel gespeeld zullen worden, kunnen we u nog niet zeggen. Dat is voer voor de Pro League, de vereniging van Belgische profclubs.

   

  "Op 3 augustus moeten de namen van de ploegen die Europees zullen spelen doorgegeven worden. Je hebt op zich dus eventueel nog een tweetal dagen om de bekerfinale te spelen."

   

  "Dat kan, ja, en daar wordt ook al volop over gespeculeerd. Dan moet het huidige seizoen, dat tot 30 juni loopt, wel verlengd worden en daar is een meerderheid van 80 procent voor nodig op de Algemene Vergadering van de Pro League van volgende week vrijdag."

   

  "Het is dus mogelijk, al is de vraag of zo'n match wel georganiseerd kan worden. Maar je hebt dus wel nog een klein venstertje tussen 31/07 en 3/08, al is dat allemaal onder voorbehoud."

   

  "Iemand stelde overigens ook voor om dan nog de finalewedstrijd tussen OHL en Beerschot te spelen, maar dat is absolute waanzin. Laat ons er maar van uitgaan dat de competitie zal stoppen."

  Voetballen zonder publiek?

  En wat als het voetbal dan toch weer hervat kan en mag worden? Wordt dat dan zonder supporters in het stadion?

   

  "In eerste instantie zal het achter gesloten deuren zijn. Er is ook een denkpiste om vanaf september zo'n 2.000 mensen toe te laten en dan vanaf oktober meer dan 2.000 mensen, maar het is dus de vraag wanneer er weer op volle capaciteit zal mogen worden gevoetbald."

   

  "Dat is een groot probleem. We hebben een ander economisch model dan bijvoorbeeld de Premier League. Daar vormen tv-rechten een zeer groot deel van het budget van de clubs."

   

  "In ons voetbal is dat 30 procent. De inkomsten uit ticketing en horeca vormen ook 30 procent."

   

  "Als er gedurende een langere periode gevoetbald moet worden zonder toeschouwers of zonder volledige capaciteit, dan kan dat zeer grote gevolgen hebben voor de financiële toestand van die clubs. Zeker als je weet dat bij veel clubs het water al aan de lippen stond."

  Er is ook een denkpiste om vanaf september zo'n 2.000 mensen toe te laten en dan vanaf oktober meer dan 2.000 mensen, maar het is dus de vraag wanneer er weer op volle capaciteit zal mogen worden gevoetbald.

  Peter Vandenbempt

  Latere begindatum volgend seizoen?

  Is een latere startdatum van de competitie dan een optie om toch zoveel mogelijk matchen met (een beperkt) publiek te kunnen spelen? "Dat kan, maar je mag niet te laat beginnen."

   

  "Het hangt ook af van welk format je zal hanteren. Met play-offs heb je 40 speeldagen nodig en je moet eind mei klaar zijn, want het EK volgt in de zomer."

   

  "Iedereen waarschuwt ook voor een eventuele opstoot van het virus, waardoor je ook weer een tijdje stil zou kunnen liggen."

   

  "Het lijkt me logisch om een eenvoudige competitie te organiseren: 18 teams zonder play-offs. Dan kun je bijvoorbeeld half september beginnen, al zal er over een goeie datum de komende weken nog stevig gedebatteerd worden."

  VIDEO: Peter Vandenbempt in Het journaal 13u