Ook sportcentra zijn klaar om weer open te gaan: "We hopen op 11 mei"

  Vanaf 4 mei kunnen mensen weer meer buiten sporten. Zo mogen tennis-, atletiek-, en golfclubs opnieuw opstarten. Maar ook de indoorsporten vragen om snel weer de deuren te mogen openen. Fitnesscentra en klimzalen proberen bijvoorbeeld om alles in gereedheid te brengen om veilig te kunnen starten. "Geef ons alsjeblief een datum."

  Sporten in de buitenlucht zonder fysiek contact mag weer vanaf 4 mei, maar ook indoor zijn er sporten waar er weinig tot geen fysiek contact voor nodig is. Wanneer zal dat opnieuw kunnen? "We kijken elke keer naar de Veiligheidsraad, maar we weten niet in welke categorie we zitten", vertelt Erik Mercelis, eigenaar van klimzaal Wallstreet.

   

  "Dat is frustrerend. We hebben de voorbije weken aan onze zaal gewerkt en nieuwe muren gebouwd, maar dat kost ook geld en we weten niet wanneer we weer open mogen gaan. Financieel is het dus ook een afweging. Sport is gezond en we kunnen in de klimzaal veiligheidsmaatregelen volgen. Het is hier heel ruim dus social distancing is geen probleem, we smeren vloeibaar magnesium op onze handen op basis van alcohol dus zo wordt alles ook ontsmet. Onze vraag voor de overheid is dus gewoon: geef ons een datum."

  Fitnesscentra hebben 1 miljoen klanten en stellen 4.000 mensen tewerk. Laat dat opnieuw opstarten.

  Ook in de vele fitnesscentra in ons land zitten ze met vragen. Toestellen worden uit elkaar geschoven en er wordt bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer ingevoerd. "Wij rekenen op een opening op 11 mei", zegt Eric Vandenabeele van fitness.be. "De clubs zijn daar klaar voor en we denken dat we daar recht op hebben."


  "Er komt wel een exitstrategie voor sportclubs, maar daar horen wij niet bij. Fitnesscentra hebben geen erkende federatie en zijn geen erkende clubs. Het zijn ondernemingen. Op dit moment zijn er 1 miljoen mensen in België die naar de fitness gaan en 4.000 mensen werken in deze industrie. Dat betekent toch iets. Laat dat opnieuw opstarten."


   "We doen niets anders dan vragen stellen aan de overheid, maar ze weten het zelf niet 100 procent zeker. Maar ik denk dat het tijd is dat mensen weer naar de fitness kunnen. Het is de ideale omgeving om aan je gezondheid te werken en het zal kunnen met respect voor de maatregelen."