José De Cauwer: "Remco Evenepoel heeft alles om het werelduurrecord te verbeteren"

  "Remco Evenepoel kan zich in een heel aerodynamische positie op zijn fiets zetten."

  Victor Campenaerts is al een jaar werelduurrecordhouder met 55,089 kilometer. Maar wie kan hem op termijn het vuur aan de schenen leggen? José De Cauwer wikt en weegt een handvol kanshebbers.

  "Campenaerts beseft dat er renners zijn die beter kunnen"

  Sinds de topprestatie van Victor Campenaerts vorig jaar leeft het werelduurrecord weer wat meer in het wielerpeloton. Welke renners kunnen op termijn een record op de tabellen zetten?
   

  "Tijdens de opnames van Extra Time Koers heb ik enkele weken geleden gesproken met Campenaerts over het werelduurrecord. Victor geeft zelf toe dat er zeker renners rondrijden in het peloton die zijn werelduurrecord kunnen verbeteren", vertelt José De Cauwer.

   

  "Maar de vraag is: wie wil daar zoveel tijd en voorbereiding in steken? Er zijn zeker renners die het fysiek in zich hebben om beter te doen dan Campenaerts. Maar zijn ze daar mentaal ook toe in staat?"

   

  "Ik zeg niet dat je zoals Campenaerts maanden op stage moet naar Namibië om het werelduurrecord te verbeteren, maar je moet je wel minutieus voorbereiden. Dat Campenaerts al een jaar lang werelduurrecordhouder is, is dan ook zijn grote verdienste. Hij is bijzonder professioneel ingesteld."

  José De Cauwer over kanshebbers op het werelduurrecord

  • Mikkel Bjerg: "De drievoudige beloftewereldkampioen in het tijdrijden kan zich enorm focussen. Bjerg heeft al meerdere keren gezegd dat hij voor het werelduurrecord wil gaan. De Deen is er dus mee bezig en heeft nog veel groeimarge. Bjerg is nog altijd maar 21 jaar jong."

  • Rohan Dennis: "Als het goed zit in zijn hoofd, dan is Dennis er zeker toe in staat om werelduurrecordhouder te worden. Misschien zal Ineos zijn wereldkampioen tijdrijden in de toekomst volledig steunen om een werelduurrecordpoging te ondernemen."
   
  • Tom Dumoulin: "Als je enkele namen moet opnoemen om het werelduurrecord te verbeteren, kom je al snel uit bij Tom Dumoulin. Hij kan zich net als Campenaerts enorm focussen en zit ook goed op zijn fiets. Dat is van belang bij zo'n onderneming."

  • Remco Evenepoel: "Campenaerts zegt dat het bij het werelduurrecord niet zozeer om vermogen en wattages gaat, maar wel om aerodynamica. Op dat vlak heeft Remco alles mee. Hij is niet te groot en kan zich in een heel aerodynamische positie op zijn fiets zetten. Daardoor heeft hij veel minder last van luchtweerstand."

  • Mathieu van der Poel: "Hij heeft na het werelduurrecord van Campenaerts gezegd dat hij niet uitsluit om ook ooit een poging te wagen. Ik hoor dat Van der Poels trainer waardes noteert die hij nog nooit gezien heeft. Dat belooft als Mathieu het werelduurrecord ooit aanvalt."       
   
  • En wat met Kai Reus? "De 35-jarige Nederlander maakt een comeback enkel en alleen om het werelduurrecord aan te vallen. Reus was een toptalent, maar heeft al veel meegemaakt in zijn carrière. Daardoor wordt het volgens mij moeilijk voor Reus om beter te doen dan Campenaerts. Als hij er toch in slaagt, dan zou dat toch wat afbreuk doen aan de prestatie van Campenaerts."