Nederlandse bond en internationals maken steunpakket van 11 miljoen euro vrij

  Virgil van Dijk is een van de sterkhouders van het Nederlandse elftal.

  De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft samen met sponsor ING en de Nederlandse A-internationals een financieel steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet voor alle Nederlandse voetbalclubs. Het pakket bestaat uit een combinatie van donaties, maatregelen en tegemoetkomingen, allemaal bedoeld om de financiële consequenties van de coronacrisis voor zowel de prof- als amateurclubs enigszins te beperken. De verdeling van het geld tussen de profs en amateurs is ongeveer 'fiftyfifty'.

  De internationals van het Nederlands elftal, zowel de mannen, vrouwen als beloften, doneren samen met ING geld aan de amateurclubs. De KNVB voegt geld uit eigen middelen toe aan het steunpakket voor de ongeveer 3.000 amateurverenigingen in Nederland, die bij elkaar zo'n 1,2 miljoen leden hebben.

   

  De nationale bond gaat ook de profclubs op diverse manieren financieel ondersteunen. Zo worden bepaalde bijdrages die later in het jaar overgemaakt zouden worden versneld beschikbaar gesteld. Bij clubs die een lening hebben lopen bij de bond wordt de aflossing daarvan met een half jaar opgeschort.

   

  De KNVB maakt ook geld vrij uit de eigen reserves van de sectie betaald voetbal, om zo clubs uit de Eredivisie en Eerste Divisie te helpen om deze moeilijke periode te overbruggen.   

   

  "Daarbij verwacht de KNVB op dit vlak ook onderlinge solidariteit bij de clubs, van de kleinste betaaldvoetbalorganisaties tot de clubs die Europees voetbal spelen", meldt de bond. "Voor sterke en aantrekkelijke Nederlandse betaaldvoetbalcompetities zijn alle clubs hard nodig."   

   

  De internationals van de nationale ploegen hebben aangegeven ook allemaal graag een steentje te willen bijdragen aan het amateurvoetbal in Nederland. "De plek waar ze zelf allemaal zijn begonnen", aldus de bond.   

   

  ING sponsort al jarenlang ruim vijfhonderd amateurverenigingen in Nederland. De bank, ook sponsor van de KNVB en hoofdsponsor van de nationale teams, doet bovenop die lopende bijdrages ook een extra bijdrage aan het financiële steunpakket waar alle amateurclubs van profiteren. 

  We verwachten ook onderlinge solidariteit bij de clubs.

  Nederlandse voetbalbond KNVB

  Van Dijk: "Ook de voetballers van nu moeten een mooie toekomst hebben"

  Virgil van Dijk (Liverpool) maakte het Nederlandse initiatief mee bekend. "We voetballen in de mooiste stadions en de beste competities, maar je vergeet nooit waar je bent begonnen."

   

  "Bij onze oude amateurclubs liggen prachtige herinneringen. Net nu heeft het amateurvoetbal een duwtje in de rug nodig. Wij zijn blij dat we iets terug kunnen doen, zodat ook de voetballers van nu een mooie toekomst hebben."