Teams verdeeld over Tour in 2020: "Is het moreel wel verantwoord als er doden vallen door dat virus?"

  De Tour de France is nog het enige grote sportevenement in 2020 dat de deur op een kier houdt. Wij deden een rondvraag bij enkele WorldTour-teams. Staan zij nog te springen voor een Tour of niet? "Liever een Tour zonder publiek dan geen Tour."

  Wat vind je van het voorstel van een Tour zonder publiek?

  • John Lelangue (Lotto-Soudal): “Wij hebben vertrouwen in alle autoriteiten en organisatoren. Zij informeren, houden contact met elkaar. Als zij zeggen dat het kan, dan volgen we die beslissing. Ik heb vertrouwen in de experts.”

   

  • Allan Peiper (UAE): "Als je we de Tour zouden rijden zonder publiek, dan wijst dat er toch op dat er een mogelijke besmettelijkheid is. Wat is dan de zin om toch de Tour te doen met een paar duizend man die allemaal in hotels slapen?”

   

  • Merijn Zeeman (Jumbo-Visma): "Het zou geweldig zijn als wij deze zomer de mensen en de fans weer kunnen laten genieten van wielrennen en de Tour de France. We merken aan iedereen een hunkering naar de koers en dat geldt natuurlijk ook voor ons. Een Tour zonder mensen langs de kant is onvoorstelbaar, maar een Tour zonder startdorp of tribunes is misschien mogelijk. Vanuit sportief oogpunt is dat geen bezwaar. Of het realistisch is, kunnen we nu niet beoordelen. Het is aan de autoriteiten om dat te bepalen. Het bewaken van de volksgezondheid moet daarbij het uitgangspunt zijn. Wij willen graag meedoen als de Tour verreden wordt, maar dan geldt hetzelfde als voor Parijs-Nice. We willen bepaalde garanties en antwoorden op ‘wat als-vragen’. Ik ga er vanuit dat de UCI en de ASO hebben geleerd van de fout om Parijs-Nice door te laten gaan. We zijn een ploeg die maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Als wij denken dat de gezondheid van renners en staf, maar eigenlijk van de hele samenleving in gevaar is, vinden wij dat er niet gekoerst moet worden.”

   

  • Ineos: "Wij geven geen commentaar vooraleer we meer en concretere informatie krijgen."

   

  • Bora-Hansgrohe: "Onze sport leeft bij de gratie van fans en hun emoties. Een Tour zonder publiek zou niet hetzelfde zijn. Maar het blijft de belangrijkste koers van de wereld en is essentieel voor onze sport. Mocht er een veilige manier zijn om de Tour te organiseren zonder publiek, dan zijn wij uiteraard supergemotiveerd om mee te doen."

   

  • Iwan Spekenbrink (Sunweb): “Of de Tour doorgaat, hangt van veel factoren af, maar de allerbelangrijkste is de veiligheid. Alleen als de officiële overheidsinstanties aangeven dat het kan, dan zou het een optie moeten zijn." 

   

  • Dirk Demol (Israel Start-Up Nation): “Liever een Tour zonder publiek, dan geen Tour. Als de Ronde ook nog eens wegvalt, gaan veel ploegen in de problemen komen. Wat zeggen sponsors? Organisatorisch zal het wel heel moeilijk worden om het publiek binnen te houden. En uitstellen tot november? Dat is zo goed als onmogelijk want de eerste trainingskampen vinden al plaats in december.”
  Bernal

  Krijgt Egan Bernal dit jaar nog een kans om zijn eindzege in de Tour te verdedigen?

  Valt het moreel te verantwoorden dat de Tour doorgaat en de Olympische Spelen niet?

  • Patrick Lefevere (Deceuninck-Quick Step): “Zij komen met het voorstel hé, wij niet. Wij willen koersen uiteraard, maar niet zomaar, wel wanneer de veiligheid van onze mensen gegarandeerd is.”
   
  • John Lelangue (Lotto-Soudal): “Ik vind dat het moreel wel kan, omdat ik vertrouwen heb in de experts die daarover zullen beslissen.”
   
  • Allan Peiper (UAE): “Dat is een heel pertinente vraag. Wat primeert voor de maatschappij? Natuurlijk is de sport belangrijk, zeker voor ons, maar alle dagen zien we de angst die in de maatschappij zit en de doden die vallen door dit virus. Dat is de realiteit. Ik denk dat we als sport toch ook verantwoordelijk moeten zijn voor wat wij doen.”
   
  • Merijn Zeeman (Jumbo-Visma): ““Je mag er geen gevoelskwestie van maken, moet het rationeel blijven bekijken. Aan de Tour gaan geen kwalificatietoernooien vooraf en de selectieprocedures van de Spelen zijn niet vergelijkbaar. Dat neemt niet weg dat voor de Tour iedereen zich goed en gelijkwaardig moet kunnen voorbereiden, vind ik. Er moet in ieder geval een periode zijn van zeker zes weken waarin iedereen buiten kan trainen. Anders is er geen level playing field en dat vind ik wel belangrijk.”
   
  • Iwan Spekenbrink (Sunweb): “Er zijn toch verschillen met de Spelen. Vooral het vierjaarlijkse karakter. De Tour wordt jaarlijks gereden en dat werpt de vraag op voor dit wielerseizoen: laten we het erbij? Of maken we er nog iets van voor de teams en hun renners, voor de sponsors, en voor de fans? Uiteraard alleen als de overheidsinstanties het groene licht geven. Op die vraag dient een antwoord gegeven te worden. De deelnemende renners moeten ook voorafgaand een minimumperiode buiten kunnen trainen, zodat iedereen met faire kansen vertrekt. Dan moet er ook nog gekeken worden in welke vorm de Tour gereden kan worden: kan het op de huidige datum, of moet/kan het later, bijvoorbeeld in augustus? Ten slotte moet je beslissen of je het met publiek doet. Uiteraard is de wielersport een sport van de mensen, maar via tv en internet kun je ook nog steeds een paar honderd miljoen mensen over de hele wereld bereiken. Kortom, het moet ten eerste veilig kunnen, en als de wielerwereld daarna concludeert dat we ook nog iets van dit seizoen willen maken, dan pas zal gekeken worden in welke vorm de Tour verreden kan worden.”
  Jumbo-Visma

  Jumbo-Visma had alle registers opengetrokken om sterk voor de dag te komen in de Tour.