Cancellara: "Tom Boonen kan ook veel kapotmaken met een terugkeer"

  Fabian Cancellara won in 2008 Milaan-Sanremo.

  Zondag is het exact 12 jaar geleden dat Fabian Cancellara Milaan-Sanremo won. In onze Facebook Live-sessies in deze sportloze tijden vertelde de "Beer van Bern" onder meer hoe hij omgaat met de crisis en wat hij vindt van een eventuele comeback van Tom Boonen. Bekijk het hele gesprek hier.

  "Droef dat alle koersen worden afgelast of uitgesteld"

  In 2008 had Fabian Cancellara in de laatste 100 meter ruim de tijd om te genieten van zijn zege in Milaan-Sanremo. In de slotfase was hij als topfavoriet ontsnapt en niemand was in staat aan zijn wiel te geraken. Dit jaar viel er helaas helemaal niks te genieten voor wielerfans op de zaterdag van Milaan-Sanremo. 

   

  "Geen Sanremo maakte me droef", vertelde Cancellara aan Ruben Van Gucht vanuit Zwitserland. "Die wedstrijd is toch de grote opener van het seizoen. De hele situatie, met al die afgelastingen, maakt me eigenlijk droef. Niemand weet of al die koersen uitgesteld of geannuleerd zijn en ik denk dat daar nog grote discussies over zullen ontstaan. Je ziet in het tennis dat er discussie ontstaat nu Roland Garros naar september is verplaatst."

   

  "Of het een goed idee is de klassiekers in oktober te rijden? Renners zullen op dit moment gefrustreerd zijn, maar gezondheid komt op de eerste plaats natuurlijk. Als renner zou ik waarschijnlijk graag dan klassiekers rijden in oktober. Over 5 jaar zal niemand vragen op welke datum die of die klassieker gereden werd. Het probleem is de kalender. Er zijn zoveel economische en politieke factoren bij betrokken. Maar voor eendagswedstrijden is het misschien nog iets makkelijker."

   

  "Wat de Tour betreft, denk ik eerst en vooral dat Parijs-Nice had moeten afgelast worden. Dat is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen. De Tour is natuurlijk heel groot, voor ASO een geldmachine, plus belangrijk voor publiciteit voor teams en renners. Ze zullen zo lang mogelijk wachten de Tour af te gelasten. Ook omdat de Ronde van Frankrijk heel belangrijk is voor Frankrijk en net als de Olympische Spelen ook iets positiefs kan zijn in deze moeilijke tijden."

  Als renner zou ik waarschijnlijk graag de klassiekers in oktober rijden. Over 5 jaar zal niemand vragen op welke datum die of die klassieker gereden werd. Het probleem is de kalender. 

  "Ik zal geen comeback maken"

  Natuurlijk wilden mensen die de Facebook Live volgden ook weten wat Fabian Cancellara denkt van de geruchten over een mogelijke comeback van Tom Boonen, zijn grote rivaal in het verleden. Het deed Cancellara glimlachen. 

   

  "Ik heb gisteren ook nog 1.520 watt getrapt tijdens een kleine fietstocht, maar ik zal geen comeback maken. Iedereen moet zijn eigen beslissingen nemen en als Tom Boonen wil terugkeren, dan zal hij daar een reden voor hebben."

   

  "Hij houdt ook van autoracen en is er niet slecht in, hoor ik. Misschien moet hij daar mee doorgaan, want als hij terugkeert naar het wielrennen dan kan hij meer kapotmaken dan als hij gewoon zijn huidige leven aanhoudt."

   

  Dat de comeback van Kim Clijsters een zaadje was dat Boonen deed nadenken over een comeback, lacht Cancellara helemaal weg. "Tennis is wielrennen niet. Mensen vragen me ook soms of ik niet wil terugkeren. Ik weet wel wat ik daarvoor zou moeten doen. Namelijk alles schrappen uit mijn agenda en opnieuw op de fiets kruipen. Plus 12 of 14 kilogram gewicht verliezen. Opnieuw als een prof leven dus. Maar ik heb voldoende opgeofferd en had een mooie carrière."

  "Ben niet in de stemming voor een feestje"

  Ondertussen is Cancellara net als wij allemaal ook slachtoffer van het coronavirus. Normaal had hij dit weekend in Vlaanderen vertoefd voor de wedstrijd "Chasing Cancellara", maar die moest uitgesteld worden. En ook zijn verjaardag, op 18 maart, werd een feestje in mineur.

   

  "Ik ben niet echt in de stemming voor een feestje. Ik zit thuis in Zwitserland met mijn kinderen en moet ze les geven zoals iedereen hier. We hebben mijn verjaardag gevierd met een glas wijn en een taart die mijn dochter heeft gebakken. Maar ik lag vroeg in bed."

   

  "Een echte lockdown is het hier niet in Zwitserland, maar we moeten wel allemaal afstand houden en de algemene regels van de overheid volgen. Het is belangrijk dat mensen beseffen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen."

   

  "Ik kan wel zeggen dat we een nieuwe datum hebben gevonden voor Chasing Cancellara op 25 oktober. We maken er dus een afscheidsfeestje van."

  Bekijk de FB-live met "Spartacus"

  "Lockdown session" met Fabian Cancellara