Organisator Nokere Koerse na afgelasting: "Dit is een ramp"

  Organisator Robrecht Bothuyne: "Het is emotioneel heel zwaar om dragen."

  Volgende week woensdag zou normaliter Nokere Koerse gereden worden, maar door de coronamaatregelen valt de semiklassieker in het water. Een catastrofe voor de organisatie, die er wellicht een zware financiële kater aan overhoudt: "Dit is emotioneel en financieel heel zwaar om dragen."

  “We waren toe aan onze 75e editie. We zouden vandaag zelfs al starten met enkele activiteiten. Maar helaas moeten we alles annuleren", steekt een teleurgestelde Robrecht Bothuyne van wal voor onze camera. De maatregelen rond het coronavirus nopen de organisatie in Nokere tot een volledige afgelasting.

   

  "We hebben gevloekt. We werken met een hele groep vrijwilligers het hele jaar lang naar dit weekend en volgende week woensdag toe. Als je er zo lang voor werkt en plots valt dat allemaal weg, dan doet dat pijn. Het is emotioneel zwaar om dragen.”

  We contacteren alle partners in de hoop om tot een minnelijke schikking te komen. Zo hopen we dat de organisatie ook in de toekomst nog zal kunnen verder bestaan.

  Niet alleen logistiek is het een zware dobber om alles opnieuw af te breken, ook financieel zal de organisatie er mogelijk een stevige kater aan overhouden. “We proberen in eerste instantie alle mogelijke kosten nog te vermijden: leveranciers en cateraars proberen we nog te annuleren", vertelt Bothuyne.


  "We zitten straks ook samen met het bestuur, waarbij we alle partners en ploegen zullen
  contacteren in de hoop om tot een minnelijke schikking te komen. Zo hopen we dat de organisatie ook in de toekomst nog zal kunnen verder bestaan.”


  “Maar de facturen liggen er en ze zijn ook al deels betaald. We willen onze partners trouw blijven, maar we moeten het natuurlijk ook wel kunnen betalen. Tegen dit soort uitzonderlijke omstandigheden zijn we ook niet verzekerd. Dit is een ramp: het is emotioneel en financieel een heel zware kater."

  Zelfde verhaal in Harelbeke: "Een nieuwe datum is voor ons geen optie"

  Ook de E3 Harelbeke zal dit jaar ten onder gaan aan het coronavirus. Ook in Harelbeke is de verslagenheid groot na de afgelasting. "Ik vergelijk het met een klein kind dat naar Sinterklaas verlangt, maar die dan niet langskomt. Dat komt hard aan, het doet veel pijn", reageert organisator Jacques Coessens.

   

  “We gaan samenzitten met alle partners en sponsors. Ik heb langs verschillende kanten al positief nieuws gekregen dat ze wel meeleven met ons en deze situatie, maar ik denk niet dat we een verlies zullen kunnen vermijden. Gelukkig hadden we op sommige dingen al geanticipeerd, zoals de afbraak van enkele tenten. Ik denk dat het wel nog zal meevallen.”

   

  Kan de wedstrijd eventueel nog doorgaan op een andere datum, later dit jaar? "Dat is voor ons geen optie. Er komt bij onze organisatie zoveel kijken. We zouden alles dan nog
  eens moeten herdoen op een andere datum aan het einde van het jaar... Dat is niet
  te doen. Alles zal verzet worden naar volgend jaar.”

  Onze reporter ging poolshoogte nemen in Nokere: