Wuyts: "Organisatoren Vlaamse koersen zitten met de daver op het lijf"

  Terwijl de renners ons in Parijs-Nice al 2 dagen trakteren op koers om van te smullen, hangt het coronaspook als een donkere wolk boven het peloton. De organisatie nam al extra maatregelen, maar wat wacht ons nog allemaal, Michel Wuyts?

  De organisatie van Parijs-Nice besliste vandaag om de koers vanaf vandaag "achter gesloten deuren" te rijden. "ASO heeft ingepikt op het samenscholingsverbod dat de Franse regering heeft uitgevaardigd voor groepen van meer dan 1000 mensen", zegt Michel Wuyts.

   

  "Ze gaan daar strict mee om, want ik zie politiepatrouilles heen en weer rijden om te beletten dat de auto's passeren of mensen in de buurt van de perimeter van 300 meter komen."

   

  "Het komt allemaal wat bevreemdend over, maar je mag Parijs-Nice ook niet vergelijken met de koersen in Vlaanderen. De belangstelling is hier altijd flauw of flets geweest, zeker in de week. De renners zijn dat gewoon en zitten daar niet mee."

   

  "Ik lees dat ze wat gekscherend met de situatie omgaan in het peloton, maar er zijn ook renners als Benoot die toegeven er wel bezig mee te zijn. Ik sta zelf ook voortdurend in contact met de organisatoren van de Vlaamse koersen en die zitten met de daver op het lijf."

   

  "Ze kunnen niet echt maatregelen nemen, want het moet van de overheid komen. Ze kunnen zich er ook niet tegen verzekeren, maar enkel hopen dat hun sponsors geen compensatie vragen mocht de koers niet doorgaan."

  Je mag Parijs-Nice niet vergelijken met de Vlaamse koersen. De belangstelling is hier altijd flets geweest.

  Michel Wuyts

  "UCI niet zo machtig en daadkrachtig als je zou verwachten"

  Sommige ploegen kozen er vrijwillig voor om zich even terug te trekken. "Een moedige beslissing, vind ik. Maar zij die in Parijs-Nice wel de kans krijgen om hun conditie op te bouwen, hebben wel een voordeel in de andere koersen. Je kunt die competitie moeilijk nabootsen met een hoogtestage of koersen van een lager niveau."

   

  "Ik stel me nu in de plaats van Greg Van Avermaet, die zich nu afvraagt op stage: hoe zal ik straks voor de dag komen tegen een Sagan, Gilbert of Stuyven?"

   

  Je zou verwachten dat de Internationale Wielerunie UCI een duidelijk standpunt zou innemen. "Maar de UCI is niet zo machtig en zeker niet zo daadkrachtig als je zou verwachten. Ik denk dat ze gewoon luisteren naar de overheden. Maar het was veelbetekend geweest mocht de UCI alle koersen voor 3 weken stilleggen. Dan was het voor iedereen gelijk."