Is wat Derwael doet straffer dan de 10 van Comaneci? Wereldrecord zoekt het uit

  De 14-jarige Roemeense Nadia Comaneci verbaasde op de Spelen van Montreal 1976 met de eerste 10 uit de geschiedenis.

  Aflevering 5 van Wereldrecord behandelt de eerste 10 uit de geschiedenis van het turnen: op 18 juli 1976 zette de Roemeense Nadia Comaneci (14) de perfecte brugoefening neer. Presentator Maarten Vangramberen zoekt uit wat daarvoor nodig was en gaat ook langs bij Nina Derwael, onze wereldkampioene aan de brug. Kijk vanavond om 21.20u naar Canvas.

  "Vanavond pakt Wereldrecord uit met de meest volmaakte prestatie in de geschiedenis van de sport door een Roemeens wonderkind van amper 14 jaar oud", leidt Vangramberen de aflevering in.

   

  "Nadia Comaneci zwaait en draait rond 2 ongelijke leggers alsof het niets is, maar het is halsbrekend moeilijk", legt de licentiaat Lichamelijke Opvoeding uit. "Zelf ben ik ondanks herhaalde pogingen niet 1 keer rond zo'n legger geraakt." (zie video hieronder)

   

  Ter vergelijking: de oefening van Comaneci die de wereld verbaasde, duurde 23 seconden, die van Derwael liefst 1 minuut en 17 seconden. "Daar kun je dus veel meer spektakel insteken", legt Vangramberen uit.


  De Sporza-journalist liet Derwael naar Comaneci kijken. En onze 19-jarige landgenote is onder de indruk: "Het is een heel mooie gymnaste om bezig te zien. Ze is een superjong meisje. Alles wat ze doet is superelegant en heel mooi afgewerkt. Er is tot in de puntjes naar de perfectie toegewerkt." (lees voort onder de video)

  Hoe goed kan Derwael zichzelf inschatten?

  En naar die perfectie gaat Vangramberen op zoek. Hij ontdekt dat vrouwen veel mooier in evenwicht kunnen staan dan mannen, met dank aan topgymnaste Axelle Klinckaert.

   

  Ook bondscoaches Marjorie Heuls en Yves Kieffer, bewegingsanalist Kristof Huts (VUB/UHasselt), professor Matthieu Lenoir (UGent) en internationaal jurylid Valerie Van Cauwenberghe laten hun licht schijnen over de "perfecte 10".

  Vangramberen: "Niemand blinkt zo uit in motorische controle als topgymnasten. Op elk moment weten ze wat ze met hun lichaam moeten doen om een beweging tot in de perfectie uit te voeren. Tijdens hun oefening kunnen ze zichzelf ook punten geven. Die test deden we met Derwael." Ontdek vanavond of onze wereldtopper zichzelf goed kan inschatten.