Michel Wuyts over Remco Evenepoel: "Extra dimensie: hoop na veel te lange schaarste"

  Remco Evenepoel won zondag de Ronde van de Algarve.

  De Ronde van de Algarve is normaal niet meer dan een voorbereidingskoers op het grote werk, maar na de nummertjes van Remco Evenepoel geraakt de (Belgische) wielerliefhebber er maar niet over uitgepraat. In De Tribune op Radio 1 sprong Michel Wuyts binnen. "Ik heb gefascineerd gekeken, weliswaar met de verwachting dat hij zou winnen."

  "Ik was enorm verrast door zijn zege bergop"

  "Ik heb gefascineerd gekeken naar de Ronde van de Algarve", zegt Michel Wuyts over de vijfdaagse Portugese rittenkoers.

   

  "Ik keek weliswaar met de verwachting dat hij zou winnen, want de woordjes "neen" of "niet" bestaan niet meer in de orde van Evenepoel."

   

  "Alles wat hij onderneemt, loopt goed af. Dan moet je als commentator een oen zijn om te zeggen dat het zal mislukken."

   

  "Maar het neemt niet weg dat ik enorm verrast was door zijn zege bij die aankomst bergop. Ik heb alweer een capaciteit bij hem kunnen aanvinken. Zo vat ik het op."

   

  "Op een tempocol kan hij in de slotkilometer een aanval plaatsen. Daar achtte ik hem nog niet toe in staat. Dat doet hij wel en hij rondt het ook af."

   

  "Ik hoed me wel voor verdere conclusies. Ik zal niet meteen op hem plakken dat hij een ultraklimmer wordt zoals Egan Bernal. Dat kan misschien gebeuren, maar dat is iets om later af te vinken."

   

  "Misschien gebeurt het al in Tirreno-Adriatico, waar je op dag 4 een col van 13 kilometer hebt. Dat is nog andere koek dan in de Algarve en dat wordt een nieuwe uitdaging. Het explosief vermogen wordt in die WorldTour-koers nog meer aangesproken."

  Ik hoed me voor verdere conclusies. Ik zal niet meteen op hem plakken dat hij een ultraklimmer wordt zoals Egan Bernal. Dat kan misschien gebeuren, maar dat is iets om later af te vinken.

  Michel Wuyts over Remco Evenepoel

  "Als Thomas het zegt, zou het maar erg zijn dat ik het tegendeel beweer"

  Remco Evenepoel imponeert en dus wordt er al (voorzichtig) geloerd naar de Ronde van Italië.

   

  "Die is apart opgebouwd met twee relatief vlakke weken en op dag 14 heb je een tijdrit. Ik denk dat men daar even de balans zal opmaken en zal beslissen of ze hem het hooggebergte nog insturen, want in de slotweek heb je dag na dag straffe cols."

   

  "Dan moet je je afvragen of je een jongeman van 20 zal afpeigeren, dan wel of je hem al in de strijd gooit. Het zou weleens het tweede kunnen worden, want wat hij doet is fenomenaal. En misschien staat hij dan zelfs in de roze trui."

   

  Geraint Thomas beweert dat Evenepoel al een grote ronde kan winnen zoals Egan Bernal dat op zijn 22e ook al kon (en gedaan heeft). "Als Thomas dat zegt, zou het maar erg zijn dat ik het tegendeel beweer. Thomas is ook niet het type dat de landgenoten van Evenepoel naar de mond zal praten."

   

  "Ja, het kan. Is het niet op zijn 20e, dan misschien op zijn 21e. Dat hoeft voor mij niet noodzakelijk de Tour te zijn. Dat mag ook de Vuelta zijn."

  "Ik ben soms ook een beetje bevreesd"

  Het gekkenhuis en circus rond Remco Evenepoel draait alleszins op volle toeren. "Ik heb het meegemaakt met Van Looy, Merckx en Boonen. Maar nu komt er nog een dimensie bij."

   

  "Wat fundamenteel is bij Evenepoel, is de hoop. De hoop na een veel te lange schaarste."

   

  "Het is 42 jaar geleden dat met Johan De Muynck nog een Belg een grote ronde heeft gewonnen. Dat was de Giro en voor de Tour moet je nog 2 jaar terug met Lucien Van Impe. Dat is toch zo ellendig lang."

   

  "Nu komt er iemand met de capaciteiten om dat waar te maken. Al ben ik soms een beetje bevreesd. Soms denk ik dat mensen in de illusie leven dat hij de Tour niet meer hoeft te rijden, dat hij die al op zak heeft. Zo ver gaat het."

  Download de podcast van De Tribune