Arthur Van Doren is niet de beste hockeyer: "Alsof de FIFA Hans Vanaken bekroont"

  Laureaat Manpreet Singh.

  Hockeycommentator Floris Geerts heeft zich gisteren flink verslikt in zijn koffie. Niet Red Lion Arthur Van Doren, wel de Indiase aanvoerder Manpreet Singh werd verkozen tot Speler van het Jaar. Vol ongeloof pende de commentator van Sporza en Play Sports zijn kritische bedenkingen neer.

  "Alsof de FIFA Hans Vanaken uitroept tot de beste speler van de wereld"

  Deze week deelde de wereldhockeybond, de FIH, zijn jaarlijkse individuele prijzen uit. Dat België amper 1 van de 8 prijzen pakte, daar zal de Belgische hockeybond zich nog enigszins mee kunnen verzoenen. Al had Arthur Van Doren ook voor de derde keer op een rij tot Wereldspeler van het Jaar verkozen kunnen worden.

   

  Je zou nog kunnen denken dat die andere Belgische genomineerde, Victor Wegnez, punten had afgesnoept van Van Doren. Maar wie de uitslag bekijkt, ziet duidelijk een andere oorzaak.

   

  De prijs voor Wereldspeler van het Jaar ging naar de Indiase kapitein Manpreet Singh. Begrijp mij niet verkeerd: hij is echt een hele goeie speler, maar zeker niet de allerbeste. Het is alsof de FIFA zijn prijs voor 's werelds beste speler aan Hans Vanaken zou geven.

  "Waarop heeft iedereen zich gebaseerd?"

  Ik vraag me echt af waarop iedereen die voor Manpreet heeft gestemd, zich heeft gebaseerd. India speelde in 2019 geen enkele topwedstrijd met inzet. Integendeel: India trok zich vrijwillig terug uit de Pro League om confrontaties met alle toplanden te ontlopen.

   

  Terwijl België indruk maakte tegen Australië, Argentinië en Nederland in de Pro League en het EK meesterlijk won, liet India zich alleen opmerken op een prekwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen.

   

  Tegen de spreekwoordelijke Jannekes en Miekes van de hockeywereld won India gemakkelijk. Manpreet werd uiteindelijk speler van een toernooi met alleen maar B- en C-landen als tegenstander. 

   

  Daarna kwalificeerde India zich voor Tokio door twee keer te winnen van Rusland, ook niet meteen een topper. Tot zover de topprestaties van Manpreet Singh. 

   

  En toch stemde 53 procent van de hockeyfederaties voor hem. Ter vergelijking: Arthur Van Doren kreeg amper 19 procent van de stemmen. Australiër Eddie Ockenden volgt zelfs op ruime afstand. Nochtans won hij de Pro League en het Oceanisch kampioenschap.

  "India heeft heel wat in de pap te brokken: voor wat, hoort wat"

  Afgelopen weekend had u gerust zelf kunnen oordelen of Manpreet de beste speler van de wereld is. In een dubbele confrontatie tussen India en de Red Lions kon Manpreet zich twee keer niet echt onderscheiden, terwijl Van Doren het spel dicteerde.

   

  De verklaring waarom Manpreet zoveel stemmen pakt, hoef je niet te zoeken op het veld. De Internationale hockeybond FIH overleeft nu eenmaal bij de gratie van de inkomsten van Indiase televisierechten. 

   

  Een land met ruim een miljard inwoners en honderden miljoenen sportliefhebbers heeft gewoonweg heel veel geld te spenderen. Zeker als hockey (na cricket) de enige ploegsport is waarin India een mondiale grootmacht is.

   

  Sinds enkele jaren is de voorzitter van de FIH ook nog eens een Indiër. Opperhoofd Dr. Narinder Batra verzekert persoonlijk dat de FIH verzekerd is van die broodnodige Indiase inkomsten. 

   

  Daardoor heeft India natuurlijk heel wat in de pap te brokken als het op hockey aankomt. Voor wat, hoort wat. De verklaring waarom het volgende WK opnieuw in India plaatsvindt en niet in België, heeft daar alles mee te maken.

   

  De kleinere landen stemmen nu eenmaal met heel veel plezier mee in de richting die de Indiase hockeypreses aangeeft.

   

  Blijkbaar niet alleen als het gaat om het verkiezen van de nodige commissieleden en toewijzingen van de WK's, maar ook bij de verkiezing van Speler van het Jaar. Hoe verklaar je anders dat 53 procent van de hockeybonden gestemd heeft voor Manpreet?

  Geen 3 op een rij voor Arthur Van Doren.

  "Vincent Vanasch mag van geluk spreken..."

  Een individuele prijs in een ploegsport is altijd bijkomstig en is leuk voor de marketing, maar toch...

   

  Als je er dan voor kiest om zulke prijzen uit te reiken, doe het dan wel met de nodige sérieux. Dat Manpreet de prijs dit jaar heeft gewonnen, doet gewoon afbreuk aan de waarde van deze trofee. De voorbije 21 winnaars waren stuk voor stuk waardige winnaars waar iedereen zich mee kon verzoenen.

   

  India kaapt overigens niet alleen de prijs voor beste speler weg. De prijzen voor grootste talenten gaan ook naar India. Het zijn niet toevallig de drie categorieën waarbij een Indiër of Indiase genomineerd was.

   

  Ik bekijk voor mijn beroep als hockeycommentator heel veel hockeywedstrijden in binnen- en buitenland, maar van 's werelds grootste hockeytalent bij de vrouwen had ik nog nooit gehoord.

   

  Vincent Vanasch mag van geluk spreken dat Sreejesh niet genomineerd was als Doelman van het Jaar, of die prijs had de Belgische goalie wellicht op zijn buik mogen schrijven.

  Dat Manpreet de prijs dit jaar heeft gewonnen, doet gewoon afbreuk aan de waarde van deze trofee. De voorbije 21 winnaars waren stuk voor stuk waardige winnaars waar iedereen zich mee kon verzoenen.

  Hockeycommentator Floris Geerts

  "Laat alleen de spelers en coaches van de toplanden stemmen"

  Als de FIH zijn geloofwaardigheid niet verder te grabbel wil gooien, dan doet het er maar beter aan om bij zulke PR-momenten de zaken wél ernstig te nemen.

   

  In plaats van elke (piepkleine) hockeybond, alle geregistreerde hockeyjournalisten en fans een stem te geven, zou de FIH er beter aan doen om zijn stemmensysteem te herbekijken.

   

  Laat alleen de spelers en coaches van de toplanden stemmen. Dan krijg je een eerlijkere en andere winnaar. Want dit is een farce. 

  Floris Geerts