Gewikt en gewogen: wie doet er mee voor promotie in eerste klasse B?

  Beerschot, Westerlo, OH Leuven en Virton staan samen op kop in de 2e periode.

  Eerste klasse B is op dit moment misschien wel de spannendste competitie in Europa. Met nog 3 matchen te spelen in de 2e periode staan 4 ploegen met 17 punten aan de leiding. OHL heeft een streepje voor want die ploeg heeft de 1e periodetitel al op zak. Maar wat mogen we van deze ploegen verwachten indien ze het tot in 1A schoppen? We vroegen het aan Wilfried Mostinckx, commentator bij Proximus Sports.

  Oud-Heverlee Leuven: "Zou veel 1A-clubs de loef afsteken"

  • Kans op promotie: 60 procent
  • Accommodatie: "Kleedkamers op Champions League-niveau"
  • Sfeer en gezelligheid: "In 1A waren er 7.000 à 8.000 fans, nu ongeveer de helft"
  • Sportief: "Euvrard heeft het realisme van Vercauteren overgenomen"

  "De accommodatie bij OHL is zeker 1A-waardig. In vergelijking met hun vorige periode in de hoogste klasse is het er nog verbeterd, met een nieuwe tribune. De kleedkamer is er zelfs van Champions League-niveau. Ze zijn van plan om ook het veld nog eens te vernieuwen, zeker als ze promoveren, dan denk ik dat ze veel clubs in 1A de loef afsteken."

   

   "Ook op het vlak van supporters is er wel potentieel. Het is niet meer zoals een aantal jaar geleden voor de eerste promotie naar 1A.Toen hadden ze toch 7.000 à 8.000 fans in eerste klasse. Nu is dat ongeveer de helft. Maar het potentieel is er wel. Er is een tijdje onvrede geweest bij de harde kern van de supporters, wrevel met het bestuur, nu leeft het weer meer. Er is een nieuwe CEO, cafébaas Bjorn Ruytinx is er weer bij, ..."

   

  "Trainer Vincent Euvrard is nog jong, maar als assistent van Vercauteren is hij al eens gepromoveerd met Cercle Brugge. Hij heeft veel van hem opgestoken. Hij is realistisch. Deze spelersgroep is een basis om mee naar 1A te kunnen. Het verschil sportief tussen 1A en 1B is steeds kleiner geworden. Kijk maar naar KV Mechelen dat het met bijna dezelfde kern erg goed doet. Met twee of drie gerichte versterkingen kan OHL mee in 1A. En dat geldt voor alle ploegen die nog meedoen voor promotie."

  Oud-Heverlee Leuven heeft de eerste periodetitel al op zak.

  Beerschot: "Er was meer sfeer toen de club op kop stond in provinciale"

  • Kans op promotie: 10%
  • Accommodatie: "Voldoende, maar een beetje renovatie zou wel mogen"
  • Sfeer en gezelligheid: "Het enthousiasme gaat in dalende lijn"
  • Sportief: "Ze hadden eigenlijk al ingekocht voor 1A."

  "De accomodatie is zeker voldoende voor 1A, maar het stadion zou wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Het is een beetje raar dat het nog niet gerenoveerd is, want de grote aandeelhouder is toch een bouwfirma."

   

  "Bij Beerschot gaat het qua sfeer en supporters een beetje in dalende lijn. Het is een Antwerpse club en daar leven ze van succes. Er was meer enthousiasme toen de club in provinciale en in derde klasse op kop stond en won. De vorige jaren in 1B haalden ze het net niet, maar nu loopt het wat minder. In het algemeen klassement staan ze maar 5e. Dat merk je aan de sfeer op Het Kiel."

   

  "Ze hebben een potentieel in het stadion van 7.000 à 8.000 en daar zit tegenwoordig ook maar de helft. Maar stel dat ze het halen, dan zit het meteen weer vol. Het enthousiasme dat je ziet bij Antwerp, dat zou bij Beerschot ook kunnen."

   

  "Sportief hebben ze met Hernan Losada iemand die aan zijn eerste maanden als trainer bezig is. Hij is flexibel en probeert en zoekt, maar hij is nog aan het leren. Er zit nog geen lijn in. Als Beerschot promoveert, wordt hij misschien eerder assistent van een ervaren trainer. De club heeft trouwens al ingekocht voor 1A omdat ze gerekend hadden op die straf voor KV Mechelen. Dat zit dus wel snor, alleen hebben ze een probleem voorin. Noubissi is na zijn blessure niet meer dezelfde."

  Beerschot kan voor het derde jaar op een rij de finale spelen.

  Westerlo: "Als ze goed spelen, is het echt een lust voor het oog"

  • Kans op promotie: 15%
  • Accommodatie: "'t Kuipje is klein, maar de nieuwe eigenaars hebben er wel aan gewerkt"
  • Sfeer en gezelligheid: "Het blijft de sympathiekste ploeg van allemaal"
  • Sportief: "Dit Westerlo moet niet onderdoen voor KVO of Waasland-Beveren"

  "Iedereen kent 't Kuipje. De nieuwe investeerders uit Turkije hebben het wat opgefrist. Er zijn nieuwe kantoren, de kleedkamers en de perszaal zijn gerenoveerd, ... Het is een klein stadion, maar het is zeker voldoende. Ik ben op de woensdagavondwedstrijd geweest en daar zat geen 2.000 man. Ze krijgen het kleine stadion toch niet echt gevuld dit seizoen, maar het is de sympathiekste club van allemaal."

   

  "Ze brengen goed voetbal. De trainer van Union vond het de beste ploeg in 1B. En als ze goed spelen is het ook echt een lust voor het oog. Er zit veel 1A-ervaring in het team. Soms zijn ze wel erg afhankelijk van de vorm van de dag van een Brüls bijvoorbeeld. En dan hangt het ervan af hoeveel zin hij er in heeft. En Abrahams moet ook wel in vorm zijn. Maar dit Westerlo moet in 1A niet onderdoen voor KV Oostende of Waasland-Beveren."

   

  "De trainer, die kennen we. Bob Peeters heeft zich geëngageerd voor langere termijn. Hij heeft vrede genomen met een kleinere club, met 1B. Hij probeert rustig stappen te zetten. Het is wel de bedoeling om op termijn in 1A te spelen, maar als het nu niet lukt, werken ze rustig voort. De ambitie bij Leuven en Beerschot is veel groter."

  Westerlo staat voorlopig aan de leiding in de tweede periode.

  Virton: "Niet rijp voor 1A en dat beseft het zelf ook wel"

  • Kans op promotie: 15%
  • Accommodatie: "Provinciaal, meer kan ik er niet over zeggen"
  • Sfeer en gezelligheid: "De supporters maken wel sfeer in het kleine stadion"
  • Sportief: "Virton is al blij dat het gered is"

  "De accommodatie in Virton is provinciaal. Daar kan ik niet meer over zeggen. Ook de omkadering van de ploeg. Er is een persafgevaardigde, maar die moet ook zorgen voor de wedstrijdballen bijvoorbeeld. Het hangt met haken en ogen aan elkaar. De vorige trainer wou een video-analyse geven, maar er was geen elektriciteit. Zo erg is het wel. Ze zijn absoluut niet klaar voor 1A."

   

  "De club is nog maar net gepromoveerd, maar ze hebben nog wat uitstel gekregen om aan alle licentievoorwaarden van 1B te voldoen. Ze moeten dus nog stappen zetten, laat staan dat ze meteen naar 1A kunnen. Eigenaar Flavio Becca is wel van plan om een nieuw stadion te bouwen, net buiten het centrum. Maar dat is nog toekomstmuziek."

   

  "Supporters? Ja, dat valt heel goed mee. Er kan maar 4.500 man in het stadion, maar ik heb het al weten vollopen. Die maken wel sfeer. Er zijn ook niet veel andere clubs in de buurt, dus ze kunnen veel fans rekruteren."

   

  "Ze zijn eigenlijk al blij dat ze gered zijn. Pas op, het is een goeie ploeg. En de nieuwe trainer is ook niet slecht. Virton kan een andere ploeg helemaal vastzetten en er dan met een versnelling uitkomen. Het is moeilijk te bekampen. Maar Virton is niet rijp voor eerste klasse. En dat beseffen ze zelf ook wel."

  Virton is de verrassend sterke nieuwkomer in 1B.